onsdag 22 augusti 2012

Rosengädda, nästa av Emma Hamberg

"Du ska icke jämföra dig med någon annan än dig själv". Så lyder ett av Emma Hambergs budord. Detta budord beskriver också mentaliteten i hennes bok Rosengädda, nästa.

Bror är en 13-årig frankofil. Han älskar vackra kostymer och franska artister, speciellt Serge Gainsbourg. Bror har inga vänner, men han är ganska lycklig ändå. Om bara inte hans mamma och pappa bråkade jämt. Bror bestämmer sig för att hjälpa de bråkande föräldrarna att hitta tillbaka till varandra igen. Han iscensätter ett seglarläger som han låtsas åka på för att hans föräldrar ska få spendera en hel månad på tillsammans och hitta tillbaka till varandra.

Tessan är en 29 årig kvinna som fastnat i sitt liv som försäljare i korvkiosken. Hon lever tillsammans med sin kille, bara för att inte vara tvungen att bo med sin mamma. Tessan lusläser kokböcker och drömmer om ett annat liv. Till sist går hon så att säga in i väggen, eller snarare i garderoben.

Jane är kvinnan som räddar hjälplösa djur i nöd. Hos henne hamnar Bror och Tessan och det är början på en berättelse fylld av vänskap. En berättelse fylld av uppmuntran att vara den du är och inte den andra vill att du ska vara.

Rosengädda, nästa är en riktigt bra bok. Det är omväxlande att läsa en roman utan våld, nästan utan sex, bara fylld av vänskap och kärlek. I början var jag lite förvirrad över alla annorlunda människor, men rätt fort drog historien mig med sig. Jag gillar språket och äventyren som karaktärerna upplever. Jag blir också glad då jag läser att det här är den första delen i en serie som handlar om samhället Rosengäddas invånare. Det ska bli kul att lära känna dem närmare i kommande böcker!

Tack till Piratförlaget för recensionsexemplar. Läste boken som PDF på min Kindle, fungerade perfekt:)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar