söndag 12 augusti 2012

Har din bokblogg förändrat ditt boknörderi?

Efter att Annika läst ett inlägg på bloggen bokrygg skrev hon ner sina egna tankar om hur bokbloggandet har förändrat hennes boknörderi. Hon uppmanar oss andra bokbloggare att göra lika. Som vanligt är jag inte sen att hänga på.

Jag har alltid läst, så länge jag kan minnas. Det är inget nytt. Jag har alltid samlat böcker på hög, det är inget nytt. I min ungdom lånade jag mest från biblioteket, men efter att jag började förtjäna egna pengar började jag också köpa egna böcker. An efter har kärleken för böckerna vuxit så att jag idag mycket sällan lånar böcker från biblioteket, jag köper böckerna. Inget nytt där heller. Jag läser en hel del böcker på engelska, det har jag gjort i snart 20 år. Inget nytt...

Den största förändringen är att jag så att säga har "kommit ur skåpet" med mitt läsande. Inte jättemånga i min vänskapskrets visste tidigare om hur mycket jag läser. Nuförtiden har jag svårt att inte prata om mitt läsande, alla böcker, göra reklam för bra böcker som man vill unna andra att läsa.

Efter att jag börjat bokblogga har jag också något att gå tillbaka till och titta vad jag tyckte om boken. Tidigare förde jag läsdagbok, men i den skrev jag bara ner författare, titel och datum då boken blivit utläst. En klar förbättring alltså.

Den absolut bästa delen med att bokblogga är den härliga krets av bokbloggare som finns därute över hela världen. Alla får vara med i gemenskapen oberoende om man läser samma böcker som alla andra eller inte. Det är så skönt att gång efter annan få bekräftelse på att ens eget beteende är helt normalt då man igen har klickat hem tre-fyra-sju böcker från Adlibris bara för att man lyckats bra på jobbet eller av någon annan giltig orsak:)

Efter att jag började bokblogga i april förra året har min lästakt nog ökat. Jag har modigt frågat förlagen om recensionsexemplar och till min stora glädje fått en hel del. Att jag nuförtiden allt oftare läser nyutkomna böcker är också något jag får tacka alla underbara bokbloggare. I och med bokbloggen hänger man med i förlagens utgivning, man lusläser katalogerna på nätet i jakt på böcker man absolut inte får missa.

En helt ny värld öppnade sig för den här bokmalen efter att jag började bokblogga. Bara en dryg månad efter att jag läst en bokblogg på nätet för första gången startade jag min egen blogg. Så bråttom hade jag att namnet på min blogg inte blev bättre än så här, men det får duga:)

Nu ar det din tur att reflektera över detta tema. Mitt inlägg blev betydligt längre än vad jag hade tänkt. Lämna gärna en kommentar med länk till ditt inlägg när du har skrivit det, så hittar också jag dit. Det ser jag fram emot att läsa!

4 kommentarer:

 1. Jag önskar att jag hade fört någon slags läsdagbok redan från början. Jag gav mig på ett försök att skapa en lista över vad jag hade läst från 1975 och framåt, men jag var tvungen att - tillfälligt åtminstone - ge upp den eftersom det är omöjligt att komma ihåg allt. För närvarande innehåller den drygt 800 titlar, men jag har läst betydligt fler böcker än så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag började också först 2002 med min läsdagbok, så riktigt allt har jag inte heller uppskrivet. Men jag kommer nog inte nära din mängd titlar...:)

   Radera
 2. Jag får nog fundera lite på vad som förändrats för mig, men troligen läser jag fler böcker, har bättre koll på utgivningen och läser mer OM böcker tack vare alla bokbloggare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog väldigt svårt att inte påverkas av andra, men det är ju det som är kul!

   Radera