måndag 26 november 2012

Julläsning

Så här i mörkaste november tyckte jag att det var dags att plocka ner den enda boken jag har som utspelar sig under julen. Dash & Lily's Book of Dares av Rachel Cohn och David Levithan utspelar sig i ett juligt New York. Vad sägs om den här inledningen:
" Imagine this: You're in your favorite bookstore, scanning the shelves. You go to the section where a favourite author's books reside, and there, nestled in comfortably between the incredably familiar spines, sits a red notebook. What do you do? The choice, I think, is obvious. You take down the red notebook and open it. And then you do whatever it tells you to do."
Alltså. Kan en bok börja bättre? Man blir ju alldeles salig! För att återgå till handlingen. Dash hittar alltså den röda Moleskine anteckningsboken och följer ledtrådarna i den tills han får i uppgift att välja ut en bok och lämna den till Mark i kassan. Dash gör det och så är utmaningarna igång. De för läsaren och Dash och Lily till kända platser i New York och anteckningsboken fylls av fler utmaningar, men också av deras personliga tankar och känslor. Tanken är att Dash och Lily (som inte vet vem den andra är) till slut ska träffas.

Efter inledningen var förväntningarna skyhöga. Tyvärr håller inte resten av boken riktigt måttet. Bäst (efter inledningen då..) är ändå skildringarna av staden, platserna de rör sig på. Jag har aldrig varit till New York, men nu är min längtan dit ännu större än den varit förut. Personerna är helt skojiga, speciella, men det blir kanske lite väl spretigt. Författarna får fint fram känslorna och stämningarna, det är ett stort plus. Man får lite julstämning, trots att personerna inte egentligen firar jul under bokens gång.Dash och Lilys kärlek till böcker gör också att man känner samhörighet med dem.

Boken har stått i min bokhylla sedan förra julen, så nu tyckte jag det var dags. En riktigt söt liten lättläst bok, en bok som ger en feelgood-känsla åt läsaren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar