måndag 10 december 2012

Divergent av Veronica Roth

Modernista är ett förlag som ännu för ett par år sedan var helt obekant för mig. Som tur fick jag upp ögonen för Modernista, deras utgivning är verkligen värd att kolla in. Dessutom verkar de ha koll på oss bokbloggare. Jag fick hem Veronica Roths Divergent utan att ha bett om den. Den boken skulle jag knappast ha läst, ifall jag inte hade fått den hemskickad. Då hade jag missat en riktigt bra bok, så jag är glad över att de snälla typerna på Modernista visste vad jag borde läsa.

Beatrice bor i Chicago. Samhället består av fem falanger. Alla invånare hör till antingen de ärliga, de osjälviska, de tappra, de lärda eller de fridfulla. En speciell dag årligen måste alla 16-åringar göra sitt val, välja till vilken falang de ska höra resten av sitt liv. Efter valet följer initieringsfasen då ungdomarna skolas in. Boken handlar om denna tid då de nya medlemmarna kämpar om sin existens. Bara de tio bästa släpps in i falangen, resten tvingas leva i misär som falanglösa. Det är spänning, maktkamp, vänskap och romantik men också hat och maktkamp.

Detta är inte den genre jag är helt bekväm med. Jag har inte läst hungerspelen (ännu). Den här boken beskrivs som en lite sämre version av den boken. För mig var detta redan helt tillräckligt bra. Jag dras in i historien, hejar på Tris (som Beatrice döper om sig till) och önskar att fienderna inte ska lyckas med sina uppsåt. Medan jag läser förvånas jag gång på gång att jag faktiskt gillar det jag läser. Kanske jag får ge mig och konstatera att någon slags fantasy/sci fi faktiskt passar mig. Divergent är första delen i en trilogi. Andra delen har redan kommit ut på engelska. Hoppas Modernista skickar den också åt mig!

Tack till Modernista för recensionsexemplaret!

4 kommentarer:

 1. Jag har stått på kö på boken i vad som känns som hundra år! Så idag fick jag nog och köpte den istället, samt uppföljaren med en gång.. Hört att den ska vara svår att sluta läsa nämligen ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tänkt! Skulle gärna läsa del två på momangen!

   Radera
 2. Läste du Divergent på svenska eller engelska? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste den på svenska. Misstänker att språket på engelska skulle bli lite för "svårt" för mig som inte är så van med den här genren.

   Radera