söndag 27 januari 2013

Skärmtid

På senaste tiden har det varit mycket tal om barnens skärmtid i olika medier. Sonen tittade på Lilla Aktuellt söndag förra söndagen och efter det har vi diskuterat vad som skulle vara det bästa sättet att "förtjäna" skärmtid. Det har diskuterats poängsystem där man kunde få poäng då man hjälper till här hemma. Poängen skulle sedan förvandlas till skärmtid. Själv tycker jag nog att barnen ska kunna hjälpa till med hemsysslorna utan att behöva få någon belöning, det hör till livet liksom. Så igår på kvällen, strax före läggdags kom vi på att läsning är ett utmärkt sätt att förtjäna skärmtid. Idag på morgonen/förmiddagen har det lästs flitigt i det boktokiga hemmet. Sonen förtjänade ihop två timmar och dottern 1 timme och 40 minuter. Max skärmtid per dag har vi ännu inte fastslagit, måste lite se hur det börjar gå.

Hur gör ni med barnens skärmtid?

5 kommentarer:

 1. Vilket smart koncept! Det måste jag lägga på minnet inför eventuella barn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :) Hoppas ivern håller i sig bara...

   Radera
 2. Ärligt talat så har vi inga regler för det men det är så enkelt att vår dotter inte spenderar mycket tid framför skärmen (med två dataingenjörer till föräldrar så måste hon väl göra tvärtom :-) ).

  Oftast använder hon datorn/ipaden till att söka information eller läsa böcker och det känns ju dumt att begränsa.

  Hade det dock varit ett "problem" att hon satt för mycket framför skärm/tv så hade vi förstås varit tvugna att ha regler kring det. Din idé med läsning som ger skärmtid låter som en mycket bra idé tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förut var det inte heller ett problem hos oss. Att leta efter information och dyl. är ju helt okej. Efter att sonen förtjänade ihop till en surfplatta då han sålde jultidningar har det blivit en hel del spelande och det är det jag vill begränsa. Och att få dem att läsa mer är ju aldrig fel... :)

   Radera
 3. Du har blivit taggad hos mig :)

  http://bokslut.blogspot.se/2013/01/tag-happy-bookaholic.html

  SvaraRadera