tisdag 1 januari 2013

Kindle Paperwhite

Nu har jag haft min Kindle i nästan två veckor och läst en och en halv bok på den. Det är ju då Paperwhite-modellen (Pw) som jag har. Förut hade jag Dx-modellen som har 9.7 tums skärm. Pw-modellen har bara 6 tums skärm, så i början kändes den pytteliten. Den väger knappt något alls, vilket är ytterst bekvämt då man läser. Pw har touch screen, man bläddrar alltså genom att vidröra skärmen. Skärmen är rätt så känslig, så i början blev det en del bläddringar i misstag. Då man läst en tid vänjer man sig och bläddringen vållar inga problem.

Skärmen är upplyst. Trots det ska det gå att läsa också i solljus. Skillnaden mellan en vanlig surfplatta och Pw:n är att lamporna som lyser upp skärmen inte riktar sig upp från skärmen mot läsaren utan ner mot skärmen. Man ser lamporna och skuggorna av lamporna i nedre delen av skärmen, men det stör inte läsningen.


Till julklapp fick jag ett fint rosa fodral till Pw:n. Fodralet gör att det lite mer känns som en bok man håller i. Fodralets pärm går också att vika bakom plattan. Då blir den lite strävare och hålls tex mot böjda ben utan att man håller i då man är uppkurad i soffan. Det är en fördel tycker jag.

Hur är det då att läsa på Kindlen? Jo, jag gillar det. Det är smidigt och bekvämt. Att kunna välja font, fontstorlek, radavstånd och marginaler gör läsningen mer smidig. Ögonen blir inte ansträngda av ljuset och det är en stor fördel att inte behöva ha full läsbelysning. Man kan läsa var som helst. Jag har inte ännu testat att läsa i sängen med lamporna släckta. Vi brukar båda läsa nästan lika länge på kvällen, maken och jag. Att igen ha tillgång till Amazons enorma utbud känns tryggt. Att dessutom ha ett presentkort till samma nätbutik gör ju inte heller saken sämre.

Jag kan verkligen rekommendera Kindle och också Paperwhite-modellen. Jag förstår nog varför Amazon har tagit så stor marknadsandel i e-bokhandeln. En liten nackdel är det att inte kunna låna böcker från biblioteket och läsa dem på Kindlen. Det går enkelt att lägga in svenska böcker i Kindlen, med hjälp av gratisprogrammet Calibre. Nu har det också öppnats en ny e-bokshandel, Bokon, som har en knapp med vilken man kan skicka boken direkt till Kindlen då man köpt den. En mycket god nyhet för oss Kindleägare.

Summa summarum så är jag jättenöjd med min nya Kindle Paperwhite. Jag kan varmt rekommendera Kindle som läsplatta. Den är enkel att använda, bekväm och behaglig att läsa på och bokutbudet är nästan obegränsat. Kan det bli bättre?

5 kommentarer:

 1. OH! Its soooo pretty! Jag har dreglat över den sedan den kom ut men problemet är att här kostar den skjortan och man kan inte beställa något hit från USA. Jag får snällt vänta till någon kommer och hälsar på mig med en i bagaget. Blev ju heller inte mindre sugen nu hehe.

  SvaraRadera
 2. Ja visst e den :) Den gick ju inte att beställa direkt till Finland heller, så jag använde mig av Borderlinx. Det blev inte precis billigt, men när jag skulle ha den, så skulle jag ha den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha ja det är helt rätt. Och jag lovar att den kommer inköpas en dag. Frågan är bara när... :)

   Radera
 3. Det går faktiskt att låna böcker från biblioteket och läsa de på kindle.
  En lite omständlig process, men informationen finns här:
  http://simonkagstrom.livejournal.com/50730.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Vet inte om jag orkar bemöda mig, det lät ganska invecklat. Men jag sparar i alla fall sidan ifall jag någongång vill göra det.

   Radera