söndag 7 oktober 2012

Septembers böcker

September blev den sämsta läsmånaden i mannaminne för mig, endast två lästa böcker. Trots det känns det som om månaden varit fylld med bokliga aktiviteter, men bokmässan som kronade allt.

Turkanarapporten av Christian Unge läste jag på Kindlen innan den gick sönder. Författaren mejlade mig och frågade om jag ville läsa hans bok. Boken handlar om kirurgen Martin Roeyken, vars liv är i spillror. Han har tagit emot ett uppdrag som läkare i Kenya, för Läkare utan gränser. Där förälskar han sig i antropologen Nadine Zaoui och livet efter det havererade äktenskapet känns redan ljusare. Nadine försvinner under en forskningsresa i Turkanaprovinsen. Före sin avfärd hade Nadine hunnit berätta en del om sin forskning, och det går nu upp för Martin att forskningen belyser en medicinsk gåta som med alla medel måste skyddas. Martin ger sig iväg för att hitta och rädda Nadine.

Boken verkade mycket lovande. En kirurg, en forskare, uppdrag i Kenya. Upplägget lovade mycket. Tyvärr fick den medicinska biten bara en liten del i boken. Det märks att författaren själv jobbat med Läkare utan gränser, skildringarna känns trovärdiga och är väl beskrivna. Sedan själva intrigen. Det var inte det jag ville ha ut av boken. Jag skulle hellre ha läst mer om läkarens jobb i Kenya. Trots det så blir det riktigt spännande och jag läser vidare. Sista delen av boken känns inte riktigt trovärdig, så boken får bara två stjärnor av mig på goodreads. It was ok.

Den andra boken jag läste i september var The Likeness av Tana French. Den däremot var helt suverän! Polisen Cassie Maddox kallas till en brottsplats. Då hon anländer upptäcker hon att mordoffret ser precis ut som hon själv. Nu vill den ledande detektiven att hon ska hoppa in "undercover" i offrets liv för att kalla fram och avslöja mördaren. Det här gillar jag. Cassie försöker infiltrera sig i den tighta grupp vänner som bor tillsammans i en gammal herrgård utanför Dublin. Det är svårt att återge händelserna utan att det ska låta som en parodi, som en dålig film. Den här boken är så mycket bättre än den första, In the Woods. Den har spänning och intriger, kärlek och vänskap. Jag måste nog sluta skriva om boken nu, jag hittar inte ord som ger den rättvisa. Läs den i stället.

2 kommentarer:

  1. Och Tana Frenchs fyra, "Broken Harbour", är den allra bästa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skulle jag ha en Kindle, skulle jag klicka hem trean och fyran direkt.

      Radera