söndag 28 oktober 2012

Att betygsätta böcker eller inte

Betygsätter du böcker? Varför/varför inte? Det undrar Annika i veckans bokbloggsjerka. Lätt, tänkte jag, det gör jag ju inte. Jag tror att jag i min första recension här på bloggen gav någon slags betyg åt boken jag recenserade, men där stannade det. Så på bloggen betygsätter jag inte böckerna. Sedan kom jag på att jag ju katalogiserar alla böcker i Goodreads och där är det så enkelt att fylla i stjärnorna, så där betygsätter jag böckerna. Mitt betygsättande är ytterst spontant och någon gång har jag i efterhand ändrat på mitt betyg för någon bok. Ibland växer ju boken efter att man läst den och den fått mogna någon dag. Samtidigt är det lite knepigt med betygsättning tycker jag. Jag tycker att varje bok är värd att bedömas utgående från sig själv och inte jämföras för mycket med andra böcker. Därför är det knepigt. Detta blev flummigt och rörigt, men det korta svaret på veckans fråga är nej, jag betygsätter inte böcker på bloggen, men ja, jag betygsätter böcker på Goodreads.

8 kommentarer:

 1. Håller med dig om att det är svårt att betygsätta böcker. Ibland har jag inte riktigt förstått hur mycket jag tyckt om en bok förrän flera veckor efteråt, och ibland har jag glömt bort en "toppbok" direkt.
  Goodreads har jag helt missat, ska kolla in det. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis:) Goodreads är ett helt kul hjälpmedel att hålla reda på böckerna man läst.

   Radera
 2. Jag har också en tendens att bli flummig när det kommer till betyg, så jag betygsätter inte.

  SvaraRadera
 3. Jag sätter ju betyg, men jag jämför inte en bok med någon annan. Det måste man ju inte göra utan varje bok bedöms bara efter sina egna kvalitéer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar din betygsättning, ger en bra bild snabbt av boken. Ofta scrollar jag ner till betyget innan jag läser inlägget:) Något att ta efter för mig, men jag är inte så strukturerad...:)

   Radera
 4. Jag betygsätter på bloggen också. En annan fråga, kommer du ihåg att jag pratade om en finlandsvensk kompis som skulle komma ut med en bok? Hon bad mig föreslår några bloggar för att skicka Recex till. Skulle du vara intresserad? Kolla här: http://www.bokus.com/bok/9789174970050/loftet/

  Hälsningar
  Boktjuven Ingerun

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag minns att du nämnde henne! Jag vill jättegärna läsa boken, verkar riktigt bra! Jag jobbar jau med sjuka barn, så handlingen känns intressant. Ge henne min e-postadress:) Tack!

   Radera
 5. Precis så där flummigt skulle det bli för mig också, så därför finns det inga betyg på min blogg heller.

  SvaraRadera