måndag 10 oktober 2016

Sommarön av Eva Frantz


 Jag måste absolut hålla med Bokbabbel då hon säger att "Eva Frantz har skrivit en modern Agatha Christie i finlandssvensk tappning". Sommarön är en pusseldeckare som puttrar på som båten som åker mellan fastlandet och ön och jag kan se både personerna och ön framför mig då jag läser. Handlingen hittar du här. Kartan i boken hjälper till att ge en överblick över ön och jag kollar flera gånger upp vilken stuga ligger var medan jag läser. Det är typiska finlandssvenska karaktärer som figurerar i boken och skärgårdsmiljön känns också välbekant. Samtidigt är det en historia som håller måttet. Lite, lite önskemål har jag om handlingen men kan inte skriva ut dem här med risk för att spoila handlingen. Läsningen flyter ändå på, det är lättläst och intressant. Jag gillar att boken är skriven på finlandssvenska och utan en massa finska inlägg. Jag trivs då jag läser och kan tycka att den tjocka dimman som drabbar semesterfirarna känns lite mysig mitt i sin kuslighet.

Jag är stolt över att en finlandssvensk författare har skrivit en högklassig deckare som håller måttet också i vårt västra grannland. Eftersom Eva Frantz ofta hörs i radion känns det som om jag känner henne också. I alla fall lite grann. Visst får jag väl inbilla mig det? Eva Frantz kanske är Svenskfinlands egna deckardrottning?

2 kommentarer:

  1. Den vill jag absolut läsa! (jag är en finlandssvensk bosatt i Sverige)

    SvaraRadera
  2. Jag köpte den på Bokmässan i Göteborg och ser verkligen fram emot att läsa den. Vill ju inte missa en potentiell finlandssvensk deckardrottning!

    SvaraRadera