fredag 16 januari 2015

Bokläsardebut

Januari har visat sig vara en ytterst brådskande månad på jobbet. Jag hinner knappt göra allt jag ska under arbetstiden och på kvällarna har jag varit så trött att jag knappt har läst något, än mindre bloggat. Vips är det fredag igne och Annika har ställt en ny fråga.

När började du läsa och varför fortsatte du att läsa så mycket som du gör?

Jag tror jag lärde mig läsa när jag var 5-6 år. Mamma får rätta mig i kommentarsfältet om jag har fel. Jag har fått mig berättats att jag började stava på orden på mjölkförpackningarna och utan att mina föräldrar desto mer ansträngde sig lärde jag mig läsa ganska fort. Vissa ord hade jag lite problem med. T.ex. betonade jag ordet tekannan helt fel och förstod inte vad det var för tingest som förekom i boken teskedsgumman.

Varför jag fortsatte att läsa kan jag inte svara på. Varför skulle jag inte ha fortsatt läsa? Att läsa har från den dag jag lärde mig det varit lika naturligt som att andas. Mitt andra hem var i den lokala filialen av stadsbiblioteket och jag plöjde igenom hylla efter hylla. Det biblioteket har ännu en speciell plats i mitt hjärta. Det är det enda riktiga biblioteket. På nian gjorde jag min arbetspraktik på biblioteket och trivdes som fisken i vattnet. Varför jag sedan blev sjukskötare är en fråga som jag inte har något svar på. Drömmen om att bli bibliotekarie lever kvar ännu idag. Jag kan inte låta bli att  berätta om då jag för ca ett år sedan gick till barndomsbiblioteket då jag hade lite tid att döda då dottern var på ridlektion. Då jag kommer in i bibloteket möts jag av samma doft som alltid funnits där. Bakom disken står samma bibliotekarie och hon hälsar glatt och konstaterar "Det var länge sedan du senast varit här!" Den känslan, att bli ihåkommen och igenkänd, slog det mesta.

Nu spårade jag visst ut lite här. Jag älskar att läsa, det har jag gjort sedan jag lärde mig. Jag läser för att jag trivs med det, mår bra av det. Att läsa är avslappning för mig. Behövs det fler orsaker?
Jag läser ABC-boken för lillasyster (förlåt syrran <3)23 kommentarer:

 1. Om jag inte hade utbildat mig till lärare nu så hade det blivit bibliotekarie!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske vi gör slag i saken någon dag?

   Radera
 2. Håller med, visst är det avslappnande att läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, idag har jag verkligen slappnat av :)

   Radera
 3. ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

  SvaraRadera
 4. Härligt med en sån där biblioteksupplevelse! Jag lever fortfarande på mitt första möte med biblioteksvärlden. Numera jobbar jag som bibliotekarie, bytte yrke, och det har jag inte ångrat en sekund. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, vad kul att du gjorde det och är nöjd med ditt beslut! Kanske jag också gör det en dag...

   Radera
 5. Teskedsgumman! Ännu en favorit från barndomen :)

  SvaraRadera
 6. Så söta ni är! Böckerna har nog funnits med från tidig barndom och läsandet började nog vid 5-6 års åldern. :) Kram från modern :)

  SvaraRadera
 7. Du har helt rätt: bibliotek doftade speciellt. Kan känna lukten i näsan än ...

  SvaraRadera
 8. Håller med dig i allt du säger och att läsa är verkligen avslappnande och magiskt. Att få drömma sig bort för en stund.

  SvaraRadera
 9. Jag minns också ett visst filialbibliotek extra mycket. Tyvärr finns det inte kvar längre för hela det området är rivet, men där var jag verkligen stammis. Även jag gjorde prao i nian på ett bibliotek men tyckte det vara så otroligt tråkigt att alla tankar på att bli bibliotekarie försvann. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, så olika det kan vara! Tänk vad bra att du fick upptäcka det redan då :)

   Radera
 10. Bibliotek har sin väldigt speciella doft.

  SvaraRadera
 11. Jag är en sån där som borde ha utbildat mig och jobbat som bibliotekarie. Men långa omvägar har det blivit..andras röster har jag följt istället för min egen. Men i höst omskolar jag mig troligtvis till lärare :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner lite igen mig där. Jag borde nog också ha blivit bibliotekarie. Fast jag valde nog helt själv sjukskötare, inga röster påverkade. Lycka till med lärarstudierna!

   Radera
 12. Det är många som, precis som du och jag, beskriver att kombinationen läsa tidigt och god tillgång till böcker är nått som gör att intresset håller i sig! Bibliotek är guld värt!

  SvaraRadera