tisdag 23 april 2013

Davidsstjärnor av Kristina Ohlsson

Sedan jag läste Kristina Ohlssons förra bok Paradisoffer för ca ett år sedan har jag väntat på den här boken. Då jag fick ett mejl med Davidsstjärnor i PDF-format passligt till påsken blev det mitt Påskekrim. Jag är inte alls besviken. Det hade jag inte heller förväntat mig. Förra boken var inte den bästa av Kristina Ohlsson, men nu är hon tillbaka igen. Vi får träffa Fredrika och Alex och också Eden Lundell som vi stiftade bekantskap med i förra boken.

En snöig dag blir en förskolelärare skjuten utanför den judiska Salomonskolan i Stockholm. Några timmar senare försvinner två pojkar på väg till sin tennislektion. Fredrika och Alex dras in i en skoningslös jakt på en effektiv mördare. Spåren i utredningen visar mot ett och samma ställe; Israel. Fredrika reser dit för att få svar på frågor. Legenden om Papperspojken återkommer, men ingen tycks riktigt vilja prata om det.

I en del av de tidigare böckerna har huvudpersonernas liv varit en salig röra. Nu tycks de flestas liv ha stabiliserat sig och det råder ett lugn och en trygghet över dem. Nu är det i stället Eden Lundell som vi får lära känna lite mer. Boken växlar mellan nutid och framtid. Läsaren får se fragment av vad som kommer att hända redan i början. Det är kanske just det som gör att jag är fast i boken från typ tredje kapitlet. Med hjärtat i halsgropen läser jag vidare. Mer kan inte sägas utan att förstöra för er som inte ännu har läst boken. För har ni läst de tidigare böckerna, så ska ni absolut läsa den här.

Jag läste boken som PDF. Det är inte den bästa av format, jag lyckades inte den här gången få in den i Kindlen. Så jag spenderade påsken med datorn i famnen och läste på datorn. En mindre medryckande och spännande bok hade jag nog gett upp, men den här sträckläste jag.

Tack till Piratförlaget för recensionsexemplar!

måndag 22 april 2013

Läsveckan

De här veckan firas den nationella läsveckan i Finland. I morgon infaller också Bokens och rosens dag. Läsveckans syfte är att uppmärksamma läsning och böcker i skolorna. Årets tema är "Varför är böcker viktiga". Vad har böcker för betydelse i de ungas liv? Varför borde man uppmuntra läsning? Hurdana är barnens och ungdomarnas favoritböcker och -gestalter? Vad tänker de unga själva om böcker? På vilket sätt gynnar läsning både ungdomarna och samhället?

Föreningen Läscentrum erbjuder gratis material för skolorna med konkreta uppgifter att jobba med. De lägre klasserna jobbar med Astrid Lindgrens böcker och funderar på de olika karaktärerna och deras egenskaper medan högstadie- och gymnasieelever jobbar med böcker som I taket lyser stjärnorna av Johanna Thydell och Om jag stannar av Gayle Forman.

En boktok som jag kan ju inte annat än gilla detta. Jag hoppas att så många skolor som möjligt hoppar på temaveckan och jobbar med litteratur. På Läscentrums hemsida finns också 10 fakta om läsning. Av någon anledning har den svenska översättningen inte publicerats. Jag återkommer till dem då jag hunnit översätta dem. Det får bli ett eget inlägg känner jag.

Själv har jag prickat in min vintersemester den här veckan. I morgon flyger jag till Schweiz med diverse mellanlandningar, så då finns det gott om lästid. Frågan är bara vilka böcker ska få följa med...

fredag 19 april 2013

Spelar bokens titel någon roll?

Det undrar Annika i veckans bokbloggsjerka. Eftersom jag tror att jag har några nya finska läsare som följer min blogg ska jag förklara vad bokbloggsjerka betyder. Varje fredag lägger Annika upp en ny fråga på sin blogg. Då man har svarat på frågan på sin blogg lägger man upp en länk till inlägget i kommentaren på Annikas inlägg. Efter det "hoppar" (jerkar) man omkring till de andra som har kommenterat för att se vad de har svarat på frågan. Meningen är också att man gärna ska lämna en liten kommentar där man varit och läst. Kul idé som brukar resultera i många kommentarer. Och det är ju alltid roligt!

Tillbaka till veckans fråga. "Att bokomslaget är viktigt för många har jag förstått, men hur viktig anser du att bokens titel är?"

Jag lägger sällan märke till titeln på boken. Omslaget och baksidestexten är nog det jag lägger märke till före jag registrerar titeln. Jag brukar inte heller störa mig på att titeln inte verkar ha något med handlingen i boken. Jag har egentligen inte tänkt så mycket på det tidigare. Kanske det är tid att börja fundera över titlarna också.

tisdag 16 april 2013

Semesterläsningen tryggad

Både igår och idag har jag hittat bokpaket i postlådan. Det är nog den bästa överraskningen då man kommer hem från jobbet, eller hur? Då jag ännu har en veckas semester att se fram emot nästa vecka, så känns det skönt att ha läsningen klar. Två recensionsexemplar från Modernista. Tack för dem!

söndag 14 april 2013

Ritual av Mo Hayder

Två avhuggna händer hittas under en restaurang. Polisdykaren Flea Marley kämpar med egna mörka minnen från olyckan där hennes föräldrar förolyckades. Den nyinflyttade kriminalkommissarien Jack Caffery får i uppgift att utreda fallet. Han förföljs också av händelser från det förflutna, händelser som han inte kan släppa och som leder honom till prostituerade och hemlösa. Vandrande mannen är en person till i boken, en person vars roll jag inte kan räkna ut. Det har något att göra med det förflutna och troligtvis kommer vi i följande böcker att få läsa mer om honom, eftersom Ritual är första boken i Walking Man-serien.

Magi, mystik, droger och blod. Det är ingredienserna i den här boken. Jag ät inte helt såld. Jag störde mig på Fleas och Jacks kaotiska privatliv, det hade räckt med lite mindre. Spänning fattades ändå inte, speciellt i slutet. Jag hade ännu önskat få veta lite mer om hur det gick för de drabbade, det blev lite platt fall där i slutet. Troligtvis kommer jag ändå att läsa också följande bok, för att få större inblick i Fleas och Jacks liv, få någon ordning på kaoset.

Tack till Modernista för recensionsexemplaret!

onsdag 10 april 2013

Eurovision Song Concert

Det har nu blivit dags för ett icke bokrelaterat inlägg på denna blogg. De som följt mig en tid kanske vet att jag sjunger i en kör. Det börjar igen dra ihop sig till konsert. Det här året har vi hållit på med Eurovisions schlager. Det blir en blandning av gammalt och nytt, svenskt, finskt, engelskt, tyskt osv. Det blir högklackade skor, glitter och glamour. Vi är sjukt taggade, det ska bli så kul! Konserten går av stapeln 27.4, alltså redan om drygt två veckor. Så om någon av er läsare rör sig i Borgå-trakten den lördagen, kom till Idrottshallen!

Fotografi Oscar Lindell

P.s. Det är jag som är precis bakom dirigentens högra hand.


tisdag 9 april 2013

Kirjablogistit

Idag har jag tagit ett steg in i den finska bokbloggarvärlden då jag blev medlem i den finska motsvarigheten till bokbloggargruppen på facebook. Det finns en hel massa bokbloggare som skriver på finska. En hel värld att upptäcka. Så jag vill passa på att hälsa de finska bloggare välkomna som kanske tittar in på min lilla blogg.

Tervetuloa kaikki suomenkieliset lukijat! Toivottavasti jaksatte lukea tekstejäni ruotsiksi. Kommentoida saa vapaasti myös suomeksi.

måndag 8 april 2013

Surfplatta eller läsplatta?

Många funderar på att skaffa sig någon slags elektronisk apparat för att läsa e-böcker på. Det kan vara svårt att välja mellan alla plattor och paddor som finns på marknaden. Bloggen e-book friendly har sammanställt 12 frågor man kan svara på för att få hjälp med att först reda ut om man vill ha en surfplatta eller en renodlad läsplatta. Riktigt bra och användbar tycker jag. Ni hittar den här. Vill gärna tipsa er att följa e-book friendly på facebook också, speciellt om ni gillar e-böcker.

söndag 7 april 2013

Ove flyttar in

Igår fick vi tillökning i familjen. Det var Ove som flyttade in.


Min mamma hämtade den åt mig från Stockholm. Nu gäller det bara att hitta lästid så att man kan bekanta sig med Ove i lugn och ro. Lite får han allt vänta ännu, har några recensionsexemplar som ska läsas först.

lördag 6 april 2013

Den ultimata lässtunden 2

Det här är så mysigt att det nog också kan klassas som ultimat :)

Den ultimata lässtunden

En varm, solig sommardag. Utan ett enda måste. Barnen leker för sig själva. Att då gå ut i trädgården med boken och tekoppen, sätta sig i solen och läsa någon timme. Ingen som stör, ingen som vill mig något. Så ser min ultimata lässtund ut.

Kolla in hur andra bokbloggares ultimata lässtund ser ut här.

fredag 5 april 2013

Vattnets form av Andrea Camilleri

Den framgångsrike politikern Silvio Luparello hittas död i sin bil, med byxorna nere vid knäna. Bilen är parkerad i helt fel område av stan. Det visar sig att han har dött en naturlig död men kommissarie Salvo Montalbano tycker ändå att allting inte stämmer. Han gör egna efterforskningar och frågorna hopar sig ju fler han intervjuar. Det verkar som om någon vill vilseleda honom.

Vattnets form är den första delen i serien kriminalromaner om kommissarie Montalbano. Böckerna har fått enorma framgångar internationellt. De har sålts i över sexton miljoner exemplar världen över. Originalet utkom redan år 1994. Jag har svårt att uttrycka mig om den här boken. Efter att ha läst Livrädd (där jag tidvis var nästan livrädd) är den här boken som att ligga på en strand och njuta av friheten. Det är inget nämvärt våld. Visst sker det mord, men berättelsen fokuserar inte på dem. I stället är det som att se på tv. Vyerna målas upp så att man hela tiden kan föreställa sig hur det ser ut. Har man någongång sett en italiensk deckare på tv, så är det så som boken är. Hela tiden medan jag läser har jag en känsla att jag är med i ett avsnitt på tv. Först störde det mig lite, men egentligen är det ju ett rätt gott betyg, att författaren lyckas måla upp händelserna så trovärdigt att man kan se dem framför sig. Lite väl mycket karaktärer var det i boken, jag hade problem med att hålla reda på alla. Men överlag ändå en riktigt okej läsupplevelse. Lite annorlunda mot vad jag vanligtvis brukar läsa, och det är ju aldrig fel.

Tack till Modernista för recensionsexemplaret!

torsdag 4 april 2013

Liebster Blog Award!

I dessa tider av näthat cirkulerar det motsatta på bokbloggarna, nämligen Liebster Blog Award. Vad glad jag blev när den nådde också lilla mig. Jag konstaterar precis som Monika skriver i sitt inlägg att jag gläder mig något oerhört över att ni läsare återkommer till min blogg och läser det jag skrivit. Kärlek till er alla! Tack till Monika för utnämningen!

1. Vad ville du bli när du var liten?
Bibliotekarie var Drömyrket. Än idag undrar jag vad som gick fel...


2. Vad är du idag?
Sjukskötare. Boknerd. Fru. Mamma. Körsångare.


3. Vart vill du helst resa?
Drömmer ofta om att resa. Tyvärr stannar det ofta vid drömmar. Just nu är största drömmen att resa till Abu Dhabi där guddottern bor tillsammans med sin familj. Den drömmen ska bli sann.


4. Var ser du dig själv om fem år?
Oj. Knappast har det hänt så hemskt stora förändringar. Hoppas jag i alla fall. Barnen är tonåringar, det är lite skrämmande... Kanske, kanske jobbar jag på något annat ställe. Om inte så tar jag emot 20-års förtjänsttecknet det året.


5. Rött eller vitt?
Färg? Vin? Godis? Ingen skillnad. Båda går bra.


6. Sommar eller vinter?
Sommar. Inget snack om saken. Ju varmare desto bättre.


7. Skog eller hav?
Bor vid kusten så hav. Absolut.


8. Vad gör dig ledsen?
Svåra obotliga sjukdomar.


9. Vad är det bästa du vet?
Familjen. Vänner. Böcker.

Till sist borde jag dela ut awarden till fem bloggare. Jag har noll koll på vem som redan har fått den så jag väljer att ge den åt dig som ännu inte har fått den. Varsågod! Lämna gärna en kommentar med länk till ditt inlägg så att jag och andra hittar dit.

onsdag 3 april 2013

Livrädd av S.J Bolton

Det här inlägget skrivs bara någon timme efter att jag läst klart boken, den 25.3. Det publiceras på recensionsdagen, 3.4. Livrädd är S.J Boltons andra bok om kriminalpolisen Lacey Flint. Jag kan inte annat än konstatera att S.J Bolton senast med den här boken ställer sig på samma hylla som Gillian Flynn står på. Det är bara så bra. Jag är fast från första sidan.

En väg av självmord sköljer över universitetsstaden Cambridge. Unga kvinnliga studenter begår självmord, det ena värre än det andra. Polisen misstänker att det inte bara är ett sammanträffande men kan inte bevisa det. Lacey som precis har återhämtat sig från förra utredningen hon deltog i blir lockad att gå in under täckmantel för att locka fram eventuella gärningsmän. Hon ska agera psykologistuderande och försöka luska reda på om det på universitetet finns en ond subkultur som kan vara orsaken till självmorden. Fortare än kvickt börjar obehagliga händelser inträffa, händelser som verkar oförklarliga.

Som sagt var jag fast från första sidan. Det är spännande, ibland riktigt rysligt spännande. Titeln på boken är riktigt passande. Dead Scared heter den på engelska. Mer beskrivande titel får man leta efter, stundvis är jag livrädd. Jag har lite problem med att hålla reda på i vilken tid vilket kapitel utspelar sig, då endel kapitel är utmärkta med tidsangivelse medan andra inte är det. Men då man får igång läsflytet stör det inte längre. Jag kan inte gissa mig till lösningen innen den står där framför min näsa. Det är många vändningar, den ena mer överraskande än den andra. Jag gillar att man som läsare inte får alla detaljer klargjorda för sig, det ökade spänningen. Mer Bolton åt folket!

Tack till Modernista för recensionsexemplaret!

måndag 1 april 2013

Mera tävlingar

Feelgoodbibliotekarien brukar lotta ut bra böcker, så även den här gången vill jag vara med då hon lottar ut En nypa salt av Maria Goodin. Har aldrig hört om boken, men då jag läste här blev jag intresserad. Det här är just det bästa med bokbloggar, man får en massa tips och uppmuntras att läsa annat än det självklara för en själv. Håller tummarna!