fredag 19 april 2013

Spelar bokens titel någon roll?

Det undrar Annika i veckans bokbloggsjerka. Eftersom jag tror att jag har några nya finska läsare som följer min blogg ska jag förklara vad bokbloggsjerka betyder. Varje fredag lägger Annika upp en ny fråga på sin blogg. Då man har svarat på frågan på sin blogg lägger man upp en länk till inlägget i kommentaren på Annikas inlägg. Efter det "hoppar" (jerkar) man omkring till de andra som har kommenterat för att se vad de har svarat på frågan. Meningen är också att man gärna ska lämna en liten kommentar där man varit och läst. Kul idé som brukar resultera i många kommentarer. Och det är ju alltid roligt!

Tillbaka till veckans fråga. "Att bokomslaget är viktigt för många har jag förstått, men hur viktig anser du att bokens titel är?"

Jag lägger sällan märke till titeln på boken. Omslaget och baksidestexten är nog det jag lägger märke till före jag registrerar titeln. Jag brukar inte heller störa mig på att titeln inte verkar ha något med handlingen i boken. Jag har egentligen inte tänkt så mycket på det tidigare. Kanske det är tid att börja fundera över titlarna också.

9 kommentarer:

 1. Aha... lite ovanligt för mig som verkligen älskar titlar och lägger ner mycket tid på att förstå deras koppling till bokens innehåll.

  SvaraRadera
 2. Jag tycker det är hela paketet titel,omslag, design och bra baksidestext.
  Mia

  SvaraRadera
 3. Det kanske är bra att du inte lägger ner mkt tid på titeln. Jag har säkert missat många böcker pga tråkiga titlar;).

  SvaraRadera
 4. Jag kan inte säga att jag bryr mig nämnvärt mycket om titlar heller. Det är knappt jag ser dem, om de inte är exceptionella på något sätt :)

  SvaraRadera
 5. Jag kan störa mig på om titeln ger en falsk bild av boken, men framförallt om den är sämre än jag trodde. Oavsett titel! :)

  SvaraRadera
 6. Titeln väcker mitt intresse, men baksidestexten avgör om jag köper/lånar boken. Däremot lägger jag inte så mycket energi på titeln när jag väl valt att läsa en bok och tänker knappt alls på om titeln passar innehållet eller inte.

  SvaraRadera
 7. Jag kan ibland störa mig på titlar som inte har något med boken att göra, jag vill gärna att det ska ha ett samband för att det ska bli en bra helhet :)

  SvaraRadera
 8. Jag lägger märke till dåliga titlar faktiskt.

  SvaraRadera
 9. Hmm. Kirjan nimi ehkä avaa pelin ja herättää kiinnostuksen kirjaan, mutta uskoisin että takakansitekstin kiinnostavuus lopulta johtaa siihen, ottaako kirjan lukuun vai ei. Esimerkiksi huono nimi ei takakansitekstin kiinnostavuuden jälkeen enää haittaa, mutta huono nimi voi toki johtaa siihen, ettei takakansitekstiä tule koskaan luettua...

  SvaraRadera