måndag 22 april 2013

Läsveckan

De här veckan firas den nationella läsveckan i Finland. I morgon infaller också Bokens och rosens dag. Läsveckans syfte är att uppmärksamma läsning och böcker i skolorna. Årets tema är "Varför är böcker viktiga". Vad har böcker för betydelse i de ungas liv? Varför borde man uppmuntra läsning? Hurdana är barnens och ungdomarnas favoritböcker och -gestalter? Vad tänker de unga själva om böcker? På vilket sätt gynnar läsning både ungdomarna och samhället?

Föreningen Läscentrum erbjuder gratis material för skolorna med konkreta uppgifter att jobba med. De lägre klasserna jobbar med Astrid Lindgrens böcker och funderar på de olika karaktärerna och deras egenskaper medan högstadie- och gymnasieelever jobbar med böcker som I taket lyser stjärnorna av Johanna Thydell och Om jag stannar av Gayle Forman.

En boktok som jag kan ju inte annat än gilla detta. Jag hoppas att så många skolor som möjligt hoppar på temaveckan och jobbar med litteratur. På Läscentrums hemsida finns också 10 fakta om läsning. Av någon anledning har den svenska översättningen inte publicerats. Jag återkommer till dem då jag hunnit översätta dem. Det får bli ett eget inlägg känner jag.

Själv har jag prickat in min vintersemester den här veckan. I morgon flyger jag till Schweiz med diverse mellanlandningar, så då finns det gott om lästid. Frågan är bara vilka böcker ska få följa med...

1 kommentar:

  1. Jag tycker det är väldigt bra och hoppas också att så många skolor som möjligt hoppar med i det här :)

    Vad härligt med en resa till Schweiz! :)

    SvaraRadera