onsdag 18 april 2012

Paradisoffer

Paradisoffer är Kristina Ohlssons fjärde bok om Alex Recht och Fredrika Bergman. Av karaktärerna från tidigare böcker är det bara Alex och Fredrika som figurerar i den här boken. Boken börjar två år efter förra boken. Fredrika har tillbringat ett år i New York tillsammans med sin man Spencer, deras dotter Saga och sonen Isak, deras andra gemensamma barn. Hon jobbar nu på justitiedepartementet.

Efter fiaskot med den senaste utredningen (Änglavakten) upplöstes utredningsgruppen. Alex bor nu tillsammans med Diana Trolle. Han har en ny tjänst på Rikskrim. Peder miste sin polisbricka och har haft det jobbigt.

Ett flyg på väg från Stockholm till New York bombhotas med 400 passagerare ombord. Krav riktas mot både den svenska och den amerikanska regeringen. Kaparnas krav är tydliga. Sveriges regering bör ompröva sitt beslut om att utvisa en man som av Säpo bedömts vara en säkerhetsrisk. Amerikanska regeringen igen blir ombedda att stänga ett hemligt fängelse i Afghanistan. Om inte kraven infrias så sprängs planet. Fredrika blir utsedd till att vara regeringens kontaktperson med polisen under utredningens gång.

Utredningsgruppen har lika länge tid på sig att försöka lösa dilemmat som planet har bränsle. Piloten hade före starten bett om att få extra bränsle, för ett eventuellt oväder i slutdestinationen. Det blir en kamp mot tiden, en kamp som verkar hopplös då den amerikanska regeringen inte är välvilligt inställd på att tillmötesgå kaparna. En kamp som kryddas extra av att det är Alex son Erik som är styrman ombord på planet.

Den här boken är precis så bra som jag hoppades. Efter trean var jag lite tveksam, skulle författaren bättra sig. Det gjorde hon med besked. Jag var fast från första sidan. De krångliga privatliven var ett minne blott, här fanns det ingen tid att älta familjeproblem. Då jag nu läst alla fyra böckerna i sträck, kan jag konstatera att ettan och fyran är helt bäst. På slutet avslöjas ännu en twist, som jag inte alls kunnat gissa mig till. Om det sedan gjorde historien mer eller mindre trovärd kan man diskutera. I vilket fall som helst är detta en bok som jag rekommenderar varmt, läs den!

Recensionsexemplar i pdf-format från Piratförlaget

3 kommentarer:

  1. Kul att läsa även din recension om denna, la upp min idag med :)

    SvaraRadera
  2. Åååå vill läsa ju! Får man låna? Idag? Typ till övningen?

    SvaraRadera
  3. Åh, vad jag ser fram emot att läsa den!

    SvaraRadera