onsdag 17 augusti 2011

Brick Lane

Monica Ali är en brittisk författare med rötter i Bangladesh. Hennes debutroman Brick Lane utkom redan 2003. Den finns översatt till svenska, jag läste den på engelska. Boken handlar om Nazneen, som som 18 åring hamnar i London hos en dubbelt äldre man genom ett arrangerat äktenskap. Landet, kulturen och miljön är helt främmande för henne. I boken får vi följa med hur hos långsamt integreras i samhället. Hon blir vän med en annan asiatisk kvinna, som hjälper henne att förstå det nya samhället och dess seder. Nazneens man är pompös och vänlig och full av planer som aldrig kommer att bära frukt. Sakta men säkert söker sig Nazneen ut från lägenheten. Hon möter rasism och politiska upplopp. Hon möter en man som hon blir förälskad i och inleder ett förhållande med. Då Nazneens man börjar planera familjens återflytt till Bangladesh upplever Nazneen att hon måste bryta sig loss.

Parallellt med Nazneens historia får vi också följa med systern Hassinas liv kvar i Bangladesh. Systern gifter sig av kärlek, men bryter sig senare loss från sin man och hamnar i svåra situationer. Hassinas liv följer läsaren genom de brev som hon skriver till Nazneen.

Boken är mycket välskriven. Den är full av detaljer, allting beskrivs med samma inlevelse. Jag önskar ändå att jag hade läst boken på svenska. Vanligtvis föredrar jag att läsa böcker på engelska, men engelskan i den här boken var ganska svår. Det var många främmande ord, jag saknade ordlistefunktionen från Kindlen medan jag läste. Dessutom vet jag inte varför systerns brev var skrivna på dålig engelska, ni vet sådan där engelska som personer från Asien bryter på. Det blev ganska tungt att läsa de tidvis långa breven på en hackande engelska.

Brick Lane är en vacker berättelse. En berättelse som öppnar ögonen. Den utspelar sig mellan åren 1985 och 2002, alltså ändå relativt i nutid. Jag förundras hur de kulturella skillnaderna är så märkbara också under en tid då jag själv bott i London. Tänk att man är så blind för sina medmänniskor, att man bara ser sig själv och sin egen situation. Trots att jag flera gånger medan jag läste boken tänkte ge upp är jag glad att jag läste boken till slut. En annorlunda bok, värd mer uppmärksamhet.

2 kommentarer:

  1. Det där kan vara en av mina äldsta hyllvärmare faktiskt.

    SvaraRadera
  2. Ja, jag är ju inte ute och läser någon nyhet precis...

    SvaraRadera