onsdag 10 juni 2015

E-böcker på finska och svenska på Adlibris

Förr var resväskan fylld med tunga böcker då jag kom hem från Stockholmskryssningen. Axlarna och armarna var sjuka många dagar efter hemkomsten men bokhyllan var matad med nya fina böcker på svenska. Sedan kom Adlibris och boktokarna i svenskfinland hann upptäcka Stockholms sevärdheter då de inte behövde rusa från bokhandel till bokhandel under den korta dagen i Stockholm. Böckerna man beställde via nätet var betydligt billigare än de man kunde hitta i bokhandlarna här i Finland, priserna motsvarade nästan de priser man betalade i Stockholm.

Jag prenumererar på Adlibris nyhetsbrev, både på finska och på svenska. Då jag ögnade igenom det senaste finska brevet såg jag att de nu har ett erbjudande, köp tre e-böcker, betala 10€. Det tyckte jag att lät som ett bra erbjudande så jag gick till Adlibris sida på svenska och fick leta en god stund innan jag hittade samma erbjudande på svenska. Men döm om min förvåning då det erbjudandet var köp fyra e-böcker och betala 17€! På finska får jag alltså tre böcker för 3.33€/st och på svenska förväntas jag betala 4.25€/bok! Är då det finska utbudet sämre än det svenska? Nej, bland de finska böckerna fanns Lars Kepler, Jo Nesbö och Camilla Läckberg, så inte alls bara inhemska för mig okända böcker och författare.

Detta beskriver tyvärr den sits vi finlandssvenskar sitter i då det gäller böcker på vårt modersmål. Tidigare var Adlibris ett för oss förmånligt ställe att inhandla böcker, men under den senaste tiden har priserna tyvärr stigit allt mer. Kanske klickar jag mig allt mer till Bokon och Bokus och andra svenska sajter i framtiden för att över huvudtaget ha råd att köpa böcker på svenska. Jag vet inte desto mer vad prisskillnaden på Adlibris beror på - upplys mig gärna, men jag tycker inte att beskattningen här kan spela någon roll. En bok i Finland är väl en bok oberoende på vilket språk den är skriven? Eller har jag fel? Jag kan i alla fall inte annat än tycka att det är galet.

1 kommentar:

  1. Jag har taggat dig Currently Reading Tag. Kika in på min blogg så hittar du frågorna.

    SvaraRadera