tisdag 9 juni 2015

Deckarveckan 8-14.6


Som jag tidigare nämnt här på bloggen så uppmärksammas böcker och läsning lite extra i Finland under 2015 då vi firar Bokens år. Ett av evenemangen under året är Deckarveckan (Dekkariviikko), som ordnas av bokhandlarna och pågår den här veckan. Många finska bokbloggar uppmärksammar veckan på sina bloggar och på facebook finns ett evenemang där man kan posta deckartips och annat som passar in i temat.

Visste ni att deckaren är de högtutbildades genre och de som köper många böcker läser mest deckare. Man kan inte definiera deckarköpare enligt kön, det är lika många män och kvinnor som köper deckare. Överlag köper fler kvinnor böcker, men i deckargenren är skillnaden mindre. Den typiska deckarläsaren är 40-49 år. I den åldersgruppen har nästan en tredjedel uppgett att de har köpt deckare under det senaste året. I "Finland läser" undersökningen framkom det tydligt att finländare fortfarande är ett läsande folk. 78% av 17-79 åringar köpte under det senaste året minst en bok. Inte illa, trots att jag inte har siffror från andra länder att jämföra med.

Så låt oss läsa deckare den här veckan, och kommande veckor med. Deckaren är en genre som är levande och ledande, den har gott om kokböckerna i popularitet. Det du!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar