tisdag 3 september 2013

Lärarrummet av Annika Luther

Förlaget Schildts & Söderströms har en riktigt bra utgivning av finlandssvenska författare den här hösten. Ni som är på väg till bokmässan, kolla in deras monter. Den senaste boken är Lärarrummet av Annika Luther. Annika är gymnasielärare i Tölö gymnasium i Helsingfors och hon har skrvit sex ungdomsböcker och vunnit flera pris med dem. Lärarrummet är hennes första bok för vuxna.

Redan förordet får mig att smälta. Där skriver författaren så här:

"Efter att ha stirrat mig igenom femton säsonger av mitt älsklingsteveprogram, sjukhussåpan ER (Emergency room, ...I Sverige Cityakuten) slog det mig plötsligt att också min egen arbetsplats, skolan, surrar av skör ung kärlek, plötslig tragik, auktoriseringskonflikter, absurditeter och mänsklighetens mest apliknande drifter. Intuberingarna slipper vi. Om ER så varför inte LR - lärarrummet?"

I Lärarrummet får vi träffa bla. Tove, den stressade språkläraren, veteranen Mirri med småelaka gliringar, populära Max som får ungdomarna att lyda, nya rektorn Mikaela som stiger i stora skor efter sin företrädare och nykomlingen Freddu. Vi får också träffa en del elever. Vi får följa med livet i skolan under ett läsår. Från första skoldagen till Den blomstertid nu kommer.

Jag var såld redan efter förordet. ER var också min favoritserie genom tiderna. I Lärarrummet avlöser intrigerna varandra. På 267 sidor ryms kärlek, dramatik, svek, kollegialitet och mindre varma känslor kolleger emellan. Boken är lättläst. Språket är vardagligt. Jag reagerar på alla ord från talspråket, det språk vi finlandssvenskar pratar i Finland. Det är ord som "kestä pain" (=stå ut med smärta), kiva (=roligt) och svordomar som dyker upp här och där i texten. Mig stör inte de finska orden, men för en svensk kan jag tänka mig att orden kan vara ett irritationsmoment. Samtidigt vill jag säga att språket, inklusive de finska orden får boken att kännas trovärdig. Jag köper det med hull och hår, att det i en skola kan gå till på det här sättet bakom kulisserna, bakom läroplanen.

En liten, lättläst bok om vardagen i en skola. Arbetsplatsroman med feelgood. Annika Luther lyckades i alla fall roa mig och jag blir sugen på att läsa hennes ungdomsböcker också.

Tack till Schildts & Söderströms för recensionsexemplaret!

6 kommentarer:

 1. Jag gillar också att talspråk och några finska ord som vi använder finns i finlandssvenska böcker. Känns mer som hemma då på något sätt :)

  SvaraRadera
 2. Åh, den här vill jag läsa även om jag inte kommer att förstå ett endaste finskt ord! Tack för tipset!

  SvaraRadera
 3. Lärarrummet, det låter definitivt som en bok för mig!

  SvaraRadera
 4. Spännande! Jag slukade också ER förr i tiden och numera är jag ju en nykomling i lärarrummet! :)

  SvaraRadera
 5. Härlig idé! Den skulle jag vilja läsa!

  SvaraRadera
 6. Härlight att hörä! Jag ska börjä läsa boken i morgon och väntar mycket av den. :)

  SvaraRadera