lördag 2 februari 2013

Samlare? Jag?

Ett säkert fredagstecken är att ett bokbloggsjerkainlägg dyker upp på Annikas blogg. Den här veckan undrar hon:

Är du en ”samlare” av saker som kan kopplas till litteraturen (böcker, bokmärken, muggar med litteraturmotiv, etc)?

Jag har en svaghet. Den handlar om böcker. Jag behöver äga böcker. Jag behöver ha en diger samling med olästa böcker i min bokhylla för att ifall dagen kommer då vårt hus omringas av vatten eller enorma snömassor behöver det finnas böcker att läsa. Därmed kan man säga att jag samlar på böcker. Jag är inget vidare bra på att låna böcker från biblioteket. Pressen med att ha en viss datum för när boken inte längre får bo hos mig känns inte alls angenäm. Att kunna välja och vraka bland böckerna i bokhyllan, det är det man vill göra då man läst slut en bok och ska börja på en ny.  Därför samlar jag på böcker.

Sedan kan man ju diskutera huruvida man måste spara på alla lästa böcker i bokhyllan också. Det tror jag nog att man måste. Att skiljas från böcker man älskat, levt sig in i, går ju inte. Det är ju som att ge bort en bit av sig själv. Visst finns det en del böcker man bra kan ge bort, böcker som inte lämnat ett så djupa spår i en. Men de som berört en behöver man nog spara. Plötsligt en dag känner man att man absolut behöver känna den känslan just den boken gav en och att då kunna plocka fram den och läsa kan vara just det som hjälper en att ta ett steg framåt i livet.

Nu blev det här flummigt och filosofiskt, jag skyller på den sena timmen... Men för att sammandra veckans fråga; Hej, jag heter Marika och jag är en boksamlare.

19 kommentarer:

 1. Har nog en rätt stor oläst bokbuffert för sämre tider jag också :)

  SvaraRadera
 2. En buffert är helt klart bra att ha. Och det där med att göra sig av med böcker... jag försöker verkligen bättra mig på det och jag har planer på ca 10 stycken som kanske får flytta ifrån mig. Vi får se när det blir av. Och om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är jobbigt. Jag förde en hög böcker till jobbet i höstas men efter det har det varit stopp.

   Radera
 3. Jag har sååå svårt att göra mig av med böcker och har nog bara dumpat 1 bok i mitt liv, som jag kommer ihåg. FÖrutom en hög med hästböcker till en kompis dotter men det svider lite i hjärtat än ;P
  Men jaaa klart man måste ha ett eget bibliotek med olästa böcker!! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, gav du bort hästböckerna? Förstår att det svider... :)

   Radera
 4. Det gör ont i mig att göra mig av med böcker..några har jag lyckats rensa ut under åren men det är inte många.

  SvaraRadera
 5. Det vore onekligen lite läskigt om man en dag stod utan böcker att läsa! Men det känns inte som om det kommer att hända;-)

  SvaraRadera
 6. En liten buffert av olästa böcker är alltid bra att ha :)
  Har också lite svårt att göra mig av med böcker, men några har jag rensat bort, böcker som inte betytt så mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sådana böcker går det att ge bort, men inte de som betytt något speciellt.

   Radera
 7. Jag samlar också men har kommit på ett sätt att renodla min samling...jag ger bort de jag inte gillat så att min boksamling bara innehåller böcker jag gillat! De jag inte tyckte om ger jag till erikshjälpe...och passar samtidigt på att köpa nya där till vrakpris. Kan INTE kasta en bok...det är verkligen inte ok...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, kasta böcker är nog olagligt tror jag...

   Radera
 8. Det är onekligen roligt att äga sona böcker!

  SvaraRadera
 9. Jag håller med om att det finns vissa böcker som jag skulle ha väldigt svårt för att ge bort, men andra böcker gör det mig inte så mycket att göra mig av med. Första gången var det jobbigt, men man vänjer sig.

  SvaraRadera
 10. Håller med, en välfylld bokhylla av allehanda lästa och olåsta böcker känns som en trygghet i livet! :)

  SvaraRadera