lördag 15 september 2012

Varför läser jag det jag läser?

En filosofisk fråga, en fråga som kräver lite eftertanke, ställer Annika i veckans bokbloggsjerka:

Vad är det som lockar dig att läsa den genre / de genrer som du föredrar?

Eftersom jag är en obotlig "lustläsare" har jag lite svårt att svara på den här frågan. Jag läser mest deckare nuförtiden. Man kan fråga sig varför någon vill läsa om mord och onda handlingar. Monika skriver i sitt jerka-inlägg att hon gillar att lösa problem. Jag kan inte ens säga det. Jag vill gärna att livet lunkar på utan större problem och bekymmer (det gör det inte alltid, men det är en annan historia). Trots det gillar jag både att läsa spännande deckare och att se dem på film och tv. Vad säger det om mig? Jag tror ändå att mitt intresse för deckare och mordgåtor främst grundar sig i att det är underhållande att läsa sig bort till en värld så annorlunda från den verklighet man lever i.

"Vanliga" romaner läser jag också gärna, där gäller säkert samma syntes som ovan. Samtidigt är det nog det som är kärnan i varför jag läser, att få drömma sig bort i en annan värld en stund och samtidigt få mat för själen. Det blev väldans filosofiskt, men låt gå:)

15 kommentarer:

 1. Jag läser av samma anledning som du: för att jag har lust att läsa och för att det är kul att titta in i en annan värld. :)

  SvaraRadera
 2. Verklighetsflykt är inte att förakta. Jag tror vi boknördar använder böcker som surrogat för andra droger :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt med en drog som är så socialt accepterad! ;) Och mer givande än till exempel skoberoende. (Tycker i alla fall jag.)

   Radera
 3. Jag är också rätt luststyrd så det blir lite alla möjliga genrer och det är ofta rätt beroende av vilket humör och vart i livet jag befinner mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, man kan ha en plan, men när turen kommer till just den boken så kan det kännas helt fel. Då är det skönt att få välja något annat.

   Radera
 4. Det är skönt att kunna dosera mängden spänning man vill och det är ju lätt att göra med en bok. :)

  SvaraRadera
 5. Visst är det skönt att kunna hoppa in i liv som är helt olikt det man själv lever ibland :)

  SvaraRadera
 6. Jag läser också för att få komma in i en annan värld en stund :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det skönt att fly verkligheten ibland...:)

   Radera
 7. Tycker också att frågan vara lite svår att besvara, var ju tvungen att tänka efter vilken typ av böcker jag gillar :)
  Det bästa med böcker är ju att man får komma in i en annan värld en stund :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis:) Jag glömde dessutom bort en del...

   Radera