fredag 13 juli 2012

Drömbokhandeln av Laurence Cossé

En bok med titeln Drömbokhandeln ger en boktok riktigt bra vibbar. Jag hade varit sugen på den en tid och då jag hittade den på biblioteket var jag inte sen att haffa den åt mig.

Den före detta vagabonden Ivan och den italienska Franceska startar en bokhandel tillsammans. De utarbetar ett unikt koncept. Bokhandeln får endast bestå av romaner, goda romaner. Böckerna väljs ut av en hemlig kommitté. Konceptet visar sig vara riktigt lyckat och bokhandeln når stora framgångar. Samtidigt börjar viss avund skönjas. Flera av de hemliga ledamöterna blir trakasserade och hotade, skadade. En polisundersökning inleds.

Boken andas kärlek för böcker och är en riktigt skön läsupplevelse. Vad sägs om det här citaten:

”Medan andra släpade hem kartonger med böcker de inte hann läsa och staplade sovrummet fullt, alltmer ledbrutna av ryggskott och muskelvärk, satt Van och läste i lugn och ro, oftast i en solstol på balkongen med utsikt över alptopparna och fötterna i ansiktshöjd som ergonomerna rekommenderar.”
 
”Hon välsignade det dåliga vädret, för tack vare det skulle hon hinna läsa ut Städerna på slätten till kvällen. Hon såg fram emot en oförglömlig dag. Det var så hon mindes att det hade känts när hon läste del ett och två, den första under en tågresa mellan Florens och Rom för en vecka sedan och den andra dagen därpå i Rom, då hon släppte allt annat och bara hade en enda tanke i huvudet, att få veta vem författaren var och vilka andra böcker han hade skrivit.”

Det är just den här känslan jag gillar i boken. Att se det skrivet, som man så ofta själv känner. Däremot tror jag inte att jag själv skulle ha hittat hemskt mycket läsbart i bokhandeln då jag inte är någon litteraturkännare. Det är något som görs klart och tydligt i boken, att det bara är kvalitetslitteratur man kan hitta i bokhandeln, inte bästsäljare eller nyheter. Detta känns som ett litet angrepp mot "vanliga" bokhandlar som har nyheterna väl synliga innanför dörren. Trots det är känslan i boken och bokhandeln nästintill magisk. Det är just det jag älskar med den här boken. Att boken också handlar om en polisutredning är överflödigt. Boken kunde ha fått ett extra lyft med ett annorlunda slut. Polisutredningen rinner lite ut i sanden mot slutet.

Drömbokhandeln riktar sig till boknerdar. Om man inte har ett passionerat förhållande till böcker och läsning skulle man nog inte orka traggla sig igenom sidorna med en massa namn på författare som man aldrig hört talas om. Det är endast en handfull författare jag hört talas om och de som jag faktiskt läst är Jane Austen och Karen Blixen. Men eftersom miljön i boken andas böcker är Drömbokhandeln ändå en bok som en boktok sträckläser.

”En litterär idyll som klippt och skuren för bokmalar och bibliofiler.” Så står det på baksidan av boken och det kan jag bara hålla med om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar