söndag 10 juni 2012

Jellicoe Road

Så har då även den här boktoken läst den hyllade och hypade boken Jellicoe Road av Melina Marchetta. Att skriva ner sina tankar om boken visade sig ändå vara ännu svårare än att förstå vad boken handlade om.

Handlingen cirklar runt Taylor som bor på internatskola. Vid 11-års ålder blev hon lämnad på en 7-eleven av sin mamma. Hannah tar hand om henne i många år. En dag försvinner Hannah utan ett ord. Samtidigt trappas kriget mellan eleverna på Taylors skola, Jellisarna och Kadetterna upp. Taylor har blivit utnämnd till Makthavare, men har svårt att koncentrera sig på sin uppgift. Hannah har lämnat ett manuskript efter sig och med hjälp av det får både Taylor och läsaren reda på en hel del om hur det förflutna hänger samman. Taylors längtan efter sin mamma leder ut henne och Jonah på ett äventyr fyllt av både faror och romantik.

Många som har läst boken skriver att man de första 100 sidorna är förvirrad, men att förvirringen ger vika i slutet. Jag tror att jag borde läsa om början för att få svar på en hel del frågor. Jellicoe Road är nog en bok som sätter sig i själen, sitter kvar där en tid. Kanske handlingen klarnar i sinom tid. Jag har svårt att betygsätta boken. Å ena sidan vill jag ge den höga poäng för den sist och slutligen vackra berättelsen. Å andra sidan drar jag av något poäng för förvirringen som råder inom mig efter att ha läst ut boken. Knepigt. Intressant.


Det här inlägget ingår i Enbokcirkelförallas bloggbokprat om boken. Jag var en av fem lyckliga som fick boken därifrån. Gå gärna in på facebooksidan och titta vad alla andra tyckt till om boken.

2 kommentarer:

  1. Jag funderar på om jag vill läsa den här boken eller ej. Det knepiga och mystiska lockar mig, men samtidigt vet jag att jag blir frustrerad när det känns som att någon undanhåller något för mig...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tvekade också länge, men när jag fick boken, så var det värt ett försök. Jag har ju inte läst Cirkeln, som väl är lite liknande. Är inte helt såld på ungdomsböcker efter den här...

      Radera