lördag 16 juni 2012

Bokbloggsjerkadags

Efter några veckors paus i jerkandet hänger jag på Annikas fråga den här veckan igen.

Läser du helst svenska böcker (eller böcker i svensk översättning) eller läser du gärna böcker på andra språk. Vilka i så fall?

Jag läser gärna böcker på svenska, men lika gärna på engelska. Har ingen större skillnad mellan dessa två språk. Däremot läser jag absolut inget på finska, ett språk som jag behärskar fullständigt och pratar dagligen. Har ändå märkt att detta begränsar boksnack på jobbet t.ex. då majoriteten av arbetskompisarna är finska och läser finska böcker. Den finska bokkulturen är helt annorlunda än den svenska och vi finlandssvenskar svävar mellan dessa två kulturer. Den finlandssvenska mentaliteten är närmare den svenska, så därför känns det naturligt att läsa svenska författares böcker. Efter mitt år i London på 90-talet försöker jag uppehålla min engelska med att läsa på engelska. Så för mig blir det 50-50 svenska-engelska.

3 kommentarer:

 1. Intressant att du inte läser något på finska. Har annars tänkt att ni finlandssvenska bokbloggare nog läser en hel del på finska. Så fel man kan ha! :)

  SvaraRadera
 2. Jag känner nog inte till någon finsk litteratur alls, egentligen. Ja, förutom Arto Paasilinna och Sofi Oksanen då. Konstigt egentligen, Finland är ju ändå ett grannland.

  SvaraRadera
 3. Hej! Nu är jag också med i bokbloggsjerka :)
  Det verkar vara jättekul! Ha en bra dag!

  SvaraRadera