onsdag 30 maj 2012

Chicklit

Chicklit genren har vuxit sig stor under 2000-talet. Böckerna skildrar ofta kvinnor i 20-35 års åldern i storstaden, deras liv och leverne. Oftast söker de Kärleken och böckerna är också fyllda av humor.  Helen Fielding är en av de första chicklit författarna. 1996 kom hennes bok Bridget Jones dagbok ut och efter det har chicklit böckerna erövrat bokkretsarna.

I litteraturkretsar kan man ibland skönja kritiska röster. Är chicklit verkligen en genre eller är det bara tomt nonsens? Är det en korrekt skildring av nutidskvinnans liv? Var går gränsen mellan seriösa romaner och smågalna fartfyllda romaner om singel-kvinnor som söker lyckan?

Det finns ingen exakt definition för chicklit. För vissa är chicklit bara nonsens om kvinnor som trånar efter män. För andra innebär chicklit allt från böcker om unga kvinnors sökan och längtan efter lycka och självständighet till böcker om vardagliga beskrivningar om familjen och familjelivet.

På internet hittar man en massa intressanta artiklar som handlar om chicklit. Där kan man också skönja de olika åsikterna. Tex som i den här texten från USA today Här ser man bra åsiktsskillnaderna författare emellan:

'FLUFFY' VS. 'FUN'
 
The term "chick lit" has its fans - and detractors.

Jennifer Weiner, author of best sellers Good in Bed and In Her Shoes, finds the term dismissive and sexist.

"It's something that says chicky, fluffy, inconsequential, of no importance and no literary quality," she says. "But at the same time it doesn't bother readers, and I have to be mindful of that."

But Shopaholic series author Sophie Kinsella, who has more than 7 million copies of her six books in print, says she's not bothered by the label.

"To my mind, it means a fun, light book, often with humor, often featuring a contemporary heroine that women of today can relate to, often addressing an issue of today," she says. "I would probably prefer the term 'romantic comedy' or 'wit lit,' which I once saw in a bookstore. But I can't get too het-up about it. It hasn't done me any harm."

- Carol Memmott
I samma artikel hittar man de väsentliga elementen i chicklit: 

ESSENTIAL ELEMENTS
 

What puts the chick in chick lit?
•  The heroine is either looking for Mr. Right or getting over Mr. Wrong.
•  She's in a dead-end job or is looking to climb the corporate latter.
•  She often works in public relations, advertising or for a women's magazine.
•  The tone is often light and funny.
•  The story usually is told in the first person.
•  By novel's end, the heroine usually has worked out all her problems and has learned important lessons about life.


Är man sedan för eller emot chicklit, så tycker jag att det viktigaste är att var och en ska få läsa det han/hon/hen vill och känner för. För visst är det skönt att drömma sig bort i en romantisk chicklit. Kronan på verket är den alltsomoftast glassiga pärmen på boken. Det får i alla fall mig att falla pladask. Och nu när sommaren kommer med förhoppningsvis en massa soliga, varma dagar passar det utmärkt att lägga/sätta sig ute i solen med en härlig chicklit.

Här hittar du en kul sida på engelska med en massa tips.
Här och här hittar du Adlibris utbud på svenska och engelska

Visste ni, att det finns chicklit för killar? Då heter det lad lit. Böckerna är oftast skrivna av män och handlar om män i 20-30 års åldern. Karaktärerna är ofta män som är rädda att binda sig i ett förhållande. Exempel på lad lit är High Fidelity, Om en pojke av Nick Hornby och Mannen och pojken av Tony Parsons.

2 kommentarer:

  1. Jag lägger inte in några som helst värderingar i ordet chicklit. Det är ungefär som att kalla en film för tjejfilm. Det är sådant man behöver ibland bara :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, bra sagt! Det är något man behöver ibland:)

      Radera