fredag 18 maj 2012

Den sista akten av Mari Jungstedt

Sedan debuten 2003 har Mari Jungstedt gett ut en bok i året. Den tionde boken, Den sista akten, utspelar sig som vanligt på Gotland, men delvis också på Gran Canaria. Mitt under Almedalsveckan i Visby hittas journalisten Erica Malm mördad på sitt hotellrum. Mordet väcker stor uppståndelse bland alla som besöker veckan. Kriminalkommissarie Anders Knutas, numera nyskild, börjar reda ut fallet tillsammans med kollegan Karin Jacobson. I slutet av förra boken började man ana en spirande förälskelse mellan de två poliserna och den får fortsättning i den här boken. Man kunde ändå tycka att vuxna människor inte skulle ha så svårt med att uttrycka sina känslor som Anders och Karin tycks ha...

Parallellt med mordhistorien får vi dels läsa dagboksanteckningar, skrivna av en till en början okänd kvinna som har ett passionerat förhållande till en av skådespelarna på Romateatern. Att hon eller älskaren har något med morden att göra står läsaren ganska tidigt klart, men upplösningen bjuder ändå på en överraskning. Dels får vi följa med Anders Knutas på hans jakt efter gamla spöken.

Mari Jungstedts böcker har högt tempo. De suger en med sig in i den Gotländska naturen. Man kan se framför sig de olika miljöerna och man lär känna de olika personerna. Trots att man läst tio böcker på lika många år, lyckas författaren ändå variera sig så att man gärna läser hennes böcker. Rekommenderas varmt som sommarläsnig.

Recensionsexemplar från Albert Bonniers förlag

1 kommentar:

  1. Vad spännande det ska bli att läsa den här boken, ser fram emot det! Roligt att det verkar som att den följer Jungstedts vanliga nivå :)

    SvaraRadera