onsdag 16 maj 2012

Den okända historien av Monica Ali

Tänk om prinsessan Diana inte alls dog. Tänk om hon i själva verket lever ett helt normalt liv, långt borta från det liv hon avskydde. Långt borta från paparazzifotografernas bländande blixtar och skvallerpressens skandalskriverier. Det är det som Monica Alis bok Den okända historien handlar om.

Lydia, förvandlad efter otaliga plastikoperationer, med färgat hår och bruna linser, lever i den idylliska lilla staden Kensington (!) i USA. Hon lever ett stillsamt liv. Under de tio år som förflutit sedan hon iscensatte sin egen död har hon varje dag tänkt på sina pojkar, gråtit otaliga tårar över att aldrig få träffa dem mera. Trots det har hon lyckats skapa sig ett stabilt liv, med vänner och ett jobb på en hundgård. Förhållandet med Carson riskerar förstöras då han börjar ställa frågor om Lydias förflutna. Parallellt med Lydias historia berättar Lawrence, prinsessans sekreterare, om flykten de planerat och iscensatt tillsammans i form av dagboksanteckningar. En dag råkar en gammal bekant paparazzifotograf dyka upp i den lilla staden och han känner igen Lydia. Den gamla känslan av otrygghet är direkt tillbaka. Jakten är igång igen.

Boken är en fantasieggande historia. Skulle det ha kunnat gå till så här? Berättelsen är realistisk samtidigt som den är utopistisk. Man fängslas av den enkelhet som präglar Lydia. Det är underhållande att läsa om hennes liv och vardag. Samtidigt får man en inblick i hur det hela gick till genom dagboksanteckningarna.

Händelserna sommaren 1997 finns klart och tydligt kvar i mitt minne. En månad tidigare hade jag flyttat tillbaka hem från London, där jag jobbat nästan ett år. Prinsessan Diana var en beundrad, men också en olycklig kvinna. Hela världen följde med händelserna den ödesdigra natten.Begravningen har jag ännu på ett VHS-band någonstans på vinden. En riktigt läsvärd bok. Det känns nästan som om prinsessan Diana finns kvar där ute i världen någonstans.

Recensionsexemplar från Forum förlag

2 kommentarer:

  1. Den boken skulle jag kunna tänka mig att läsa. Och önska att den delen att hon aldrig dog är sann.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, man önskar verkligen att delen om att hon inte dog skulle vara sann. Rekommenderar boken!

      Radera