fredag 4 mars 2016

Bokrea hiss eller diss?

Veckans fråga i bokbloggsjerkan tar upp ett aktuellt ämne:

"Den här veckan vill KajsaLisa veta vad vi tycker och tänker om bokrean: Har den spelat ut sin roll, eller ännu värre har bokhandeln spelat ut sin roll, med internethandel och läsplattor? Berätta gärna också om reafynd ni gjort."

För en vecka sedan insöp jag atmosfären i diverse bokhandlar i Stockholm. Bokrean hade börjat två dagar tidigare och det var gott om folk som botaniserade bland bokhögarna. Förr (för 15-25 år sedan) var det rena himmelriket att åka på kryssning till Stockholm och spendera dagen i bokhandlarna. Jag köpte otaliga böcker varje gång och armar och axlar värkte av tunga bokkassar. Känslan var obetalbar då man kom hem och fick klappa på alla fina böcker man köpt. Det var tiden innan internetbokhandlarna och bokbloggarna.

Den här gången köpte jag en enda bok på bokrean. EN ENDA BOK. För jag hade redan läst alla de böckerna som jag tidigare hade köpt på rean. Redan under ett par år har jag märkt att jag köpt allt färre böcker under bokrean. I och med bloggen läser jag mycket mer ny litteratur och då bokrean nuförtiden till största del består av ca ett år gamla böcker så har jag redan läst det mesta av det jag varit intresserad av. Så visst är det lite av ett antiklimax att med höga förväntningar se fram emot bokrean för att komma hem med en bok. Men ändå vill jag inte påstå att bokrean har spelat ut sin roll. För visst är det kul att botanisera bland böckerna och hittar man någon godbit så är det bara extra kul. Bokhandeln hoppas jag att överlever trots att jag själv ganska sällan köper böcker från en fysisk bokhandel. Läsplattan har sin speciella plats i mitt hjärta men jag tycker att det behövs både fysiska böcker och e-böcker.

Och vad fyndade jag då på rean? Jo, jag köpte Samuel Björks Det hänger en ängel ensam i skogen.

16 kommentarer:

 1. visst har en svårt att tänka sig livet utan en fysisk bokhandel? och visst skulle en sakna rean?

  SvaraRadera
 2. Du gjorde ett väldigt bra fynd! :)

  SvaraRadera
 3. Det är en väldigt bra bok!
  Jag var inne i bokhandeln här i stan. Kom ut med noll... böcker!

  SvaraRadera
 4. Visst vill man ha kvar bokrean i fysiska bokandeln.

  SvaraRadera
 5. Ja, exakt. Man kanske redan har läst böckerna som reas ut, men fortförande roligt att kolla. Kram

  SvaraRadera
 6. Jag har också bara köpt en bok på årets rea. Mycket har man som sagt redan läst och annat är helt enkelt inte lockande, men kul ändå att bokrean lever.

  SvaraRadera
 7. Visst är man bortskämd som bloggare med nya böcker, men jag brukar ändå hitta en massa på bokrean.

  SvaraRadera
 8. Trots att jag läser säkert 100% fler nya böcker nu än vad jag gjorde pre-blogg så läser jag ändå fortfarande runt 70% äldre. Jag hitta massor på rean :)

  SvaraRadera
 9. jo, läser man mycket så blir ju många böcker gamla fort...

  SvaraRadera
 10. Bokrean kan nog inspirera många att läsa böcker som normalt inte gör det och även för den anledningen är det såklart positivt. För mig har det alltid varit en sorts årlig tradition då man tillåter sig vara mindre snål med att köpa inbundna böcker.

  SvaraRadera
 11. Det var bra gjort att bara komma hem med en bok, tänker att om man väl tar en brukar det lätt bli fler ;)

  SvaraRadera
 12. Jag tror och hoppas att både bokhandlare och bokrea kommer att bestå länge än.

  SvaraRadera
 13. Du hade nog lite otur :) Men visst har det hela sjunkit ihop lite.

  SvaraRadera
 14. Jag läser inte heller så mycket nya böcker och gör jag det så är de oftast från bibban. Sen kan jag nog köpa dem senare om jag kommer fram till att jag absolut vill ha den :-) Så i princip skulle rean kunna funka, men på min sida om pölen är den bara inte samma sak som i Sverige.

  SvaraRadera
 15. Jag känner mig också missnöjd med att hitta igen "kap" då jag kom hem med två böcker.

  SvaraRadera
 16. Tack snälla du för min vinst som låg i brevlådan idag! Det gjorde min tisdag:)! ÄLSKAR choklad! Kram!

  SvaraRadera