torsdag 8 oktober 2015

Nya Förlaget

Igår spreds informationen om att ett nytt finlandssvenskt förlag grundas i Finland. Det nya bolaget grundas av Moomin Characters och den största ägaren är Sofia Jansson, Tove Janssons brorsdotter. Förlagsredaktörerna Sara Ehnholm Hielm och Tapani Ritamäki, som tidigare arbetat vid Schildts & Söderströms, flyttar över till Förlaget. En lång lista på författare som sägs ska flytta över till det nya Förlaget har publicerats. På Schildts & Söderströms är de anställda upprörda, förvånade och besvikna. 2012 gick de två stora finlandssvenska förlagen Schildts Förlags Ab och Söderströms & co ihop och bildade Schildts & Söderströms.

Det blir intressant att se hur det nya Förlaget kommer igång. Jag hoppas att flera finska författare ska bli översatta till svenska, för det finns många utmärkta författare som skulle vara värda att få en vidare läsekrets. Kanske kan vi inom en snar framtid få se den av Bokbabbel hypade Taivaslaulu översatt till svenska?

Läs mer om det nya Förlaget här:

 
Kaj Korkea-Aho säger: "I bästa fall innebär det här att ännu fler människor än tidigare kommer att ha möjlighet att läsa finlandssvensk litteratur." Jag håller helt med.

1 kommentar:

  1. Jag hörde om detta på radion imorse och tänkte att jag hoppas att detta innebär att även vi i Sverige får ta del av mer finländsk litteratur. Finns säkert en hel massa bra som vi aldrig får ta del av.

    SvaraRadera