torsdag 29 oktober 2015

Sju frågor om böcker och läsning

Det verkar som om det enda jag hinner läsa nuförtiden är forskningsrapporter om diabetes. Läser en post graduate kurs på King's College i London (på distans) och takten på rapporterna som ska skrivas är utmattande. Därför passar det mig utmärkt att stjäla en enkät av Bokbabbel. Hon har i sin tur tagit den från Vargnatts bokhylla så jag tolkar det som ok att stjäla den.

1. Hur hittar du nya böcker att läsa?
Ni, mina kära fellow bloggers är min främsta källa. Förlagens kataloger är också utmärkta källor. TBR listan fylls på an efter då jag snappar upp boktips.

2. Hur kom det sig att du började gilla att läsa?
Så vitt jag vet så har jag alltid älskat böcker. Stort tack till mamma som nog säkert var den som läste för mig när jag var liten och som lät mig få ett eget biblioteksort så fort filialbiblioteket öppnade i vår stadsdel. Det biblioteket blev mitt andra hem. Jag har inte känt mig hemma i något annat bilbiotek än det.

3. Hur har din smak för litteratur förändrats under åren?
I och med att jag började blogga och följa andra bokbloggar öppnades en helt ny värld och jag fick upp ögonen för en massa böcker som jag nog knappast hade hittat på egen hand. Speciellt har jag vågat mig på genrer som jag inte tidigare ens tittat på. Samtidigt har jag försökt hålla fast vid att alltid läsa det jag själv vill läsa och inte det man borde läsa för att alla andra läser det eller för att det är "fin" litteratur.

4. Hur ofta köper du böcker?
Hmm... det går i vågor. Jag försöker hålla igen lite grann, men kan inte precis säga att jag lider brist på olästa böcker. Bokmässor är mitt stora fördärv, där brukar jag go bananas. Bokreor är minst lika farliga som mässorna. Senast som jag lite tappade fattningen var i somras då Akademiska bokhandeln i Helsingfors sålde böcker med -70%!

5. Hur kom det sig att du började bokblogga?
Här får jag nog skylla på tacka ovan nämnda Bokbabbel, svenskfinlands bokbloggardrottning och faktiskt hela Finlands bokbloggardrottning. Jag blev helt tagen av gemenskapen som fanns mellan bokbloggarna och ville vara en del av den. Jag hade i flera år skrivit läsdagbok för hand i den lilla röda boken och tyckte att bloggen kunde vara min egen läsdagbok. På den vägen är det. Jag är inte en superbloggare utan bloggar utan tvång då jag har något att skriva om. Jag är tacksam över att få vara med i gemenskapen bland bokbloggare, härligt med likasinnade som förstår ens "konstigheter".

6. Hur reagerar du om du inte tycker om slutet på en bok?
Det är hemskt när det händer! Det blir helt platt fall och till först kan hela uppfattningen om boken förändras. Då jag fått smälta händelserna en tid kan jag dock se att det kanske var ett bra drag att boken slutade som den gjorde.

7. Hur ofta bläddrar du fram och smygtittar på slutet av en bok?
ALDRIG! Jag vill gärna veta hur många sidor en bok har och bläddrar därför fram till sista sidan men jag är mycket noggrann med att inte snegla på texten. Hela läsupplevelsen skulle vara förstörd om jag visste hru boken slutar. Hu hemska tanke! 

4 kommentarer:

 1. Skönt att det finns fler som inte läser slutet först :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fattar inte att det finns människor som läser slutet först :)

   Radera
 2. Kul att läsa dina svar :) Bokreor är livsfarliga!

  SvaraRadera