söndag 19 april 2015

Bokbloggare i Helsingfors

Så var det äntligen dags för bokbloggarna att inta Helsingfors. Breafast Book Club firade sina fem år med att komma till Helsingfors, och det var ju roligt! Hittills har jag följt med BBC:s verksamhet på nätet men nu hade också jag chansen att vara med. Igår träffades vi på Havsgatan för att gå en vandring i Kjell Westös miljöer. Kjells böcker utspelar sig i Helsingfors och många av husen och lägenheterna i böckerna finns på riktigt.

Som guide hade vi Annika Hällsten, kulturredaktör på Hufvudstadsbladet. Annika kunde sin sak och berättade med inlevelse vad som hänt i vilka hus.


En liten detour på vandringen gjordes då vi gick förbi huset där Tove Jansson bodde och där hon hade sin ateljé.

Rundvandringen slutade på Schildts & Söderströms förlag där vi välkomnades av vd Mari Koli och den litterära chefen Anna Friman. Vi fick ett glas skumvin "skumpa" och småpratade tills Kjell Westö himself kom på plats. Kjell svarade snällt och avspänt på våra frågor trots att han hade en tajt tidtabell. Efter besöket på förlaget gick en del av oss till det anrika konditoriet Ekberg och fikade.

Senare på kvällen var det dags för middag på Glaspalatset.

Idag var det dags för bokbrunch på Fazers café. Alla lät sig väl smaka, inte minst jag som tycks ha fått hjärnsläpp och inte tog ett enda fotografi därifrån. Ett litet spontant bokbyte uppstod då jag plockade fram de böcker jag gärna ville ge vidare till nya läsare. Jag hade tagit med mig tre böcker som utspelar sig i Helsingforsmiljö, Lärarrummet av Annika Luther, Vinterkriget av Philip Their och Närhelst hon kommer av Jolin Slotte. Det verkade som om de böckerna hittade nya hem.

Vi finlandssvenska bokbloggare är ganska få och vi är utbredda över kusten. Därför var det extra roligt att träffa alla som man känner utan att egentligen känna. Bokfolket är förenat av kärleken till böcker och det blev många samtal och många skratt. Roligt att ni kom, välkomna igen!

Kolla in hashtaggen #bbchelsingfors på instagram och twitter så får du se en hel massa fina bilder från vår vackra huvudstad och från vårt roliga veckoslut. 

1 kommentar:

  1. Så fint du skrivit om besöket! Stort tack för att vi fick komma och tack för trevligt sällskap!

    SvaraRadera