fredag 26 september 2014

Seminarie, Tove Jansson och mingel

Helt utpumpad ligger jag nu i sängen och smälter dagens intryck och upplevelser. Dagen inleddes med seminarium om e-bokens fram- och baksida. Panelen diskuterade e-bokens tillgänglighet, via bibliotek och i bokhandel. Seminariet var välbesökt, vilket redan i sig säger en hel del om intresset för e-boken.

Dagens finaste programpunkt var "Medan jag skriver har jag dig här", Brev från Tove Jansson med Helen Svensson (Tove Janssons redaktör), Boel Westin (professor) och Sophia Jansson (Tove Janssons brorsdotter). De berättade om arbetet med boken, det enorma projekt det var. Att utav 400 brev välja ut de 160 som är med i boken. Sammanlagt har Tove Jansson skrivit över 92000 brev! Alla brev är skrivna för hand och vissa kunde vara 12-15 sidor långa! Fatta vilket jobb det var att skriva rent breven! Boel Westin och Helen Svensson valde tillsammans ut breven och Helen skrev rent dem på datorn. Det att de båda har olika perspektiv, Helen som finlandssvensk och Boel som svensk, gjorde att det blev ett sorts djup i boken. Båda säger att Tove skrev sina brev som en novell eller en roman. En riktigt, riktigt bra programpunkt med gott om publik.


Så var det dags för spänningsminglet som jag och Kriss från bokdetektiven.se ordnat. Vi hade fått böcker från Modernista, Hoi, Semic och Historiska Media till vårt gottebord. Många bloggare och bokvänner slöt upp, minglade och trivdes. Det är alltid kul att få ansikte på bloggare som man följer, och även att få nya bekantskaper, och nya bloggar att kolla in. Författarbesöken var succé. Emelie Schepp pratade om hur det kom sig att hon blev författare. Hennes sprudlande personlighet fängslade oss alla i publiken. Anders Fager berättade på sitt roliga sätt om sina böcker och noveller och om sin bakgrund. Sofie Sarenbrant berättade hur hon kommer på idéerna och miljöerna till sina böcker. Vi i publiken fick oss många goda skratt! Vi fick också höra några ord om Deckarpodden (lyssna på den om du inte har gjort det!), om några veckor drar andra säsongen igång!

Jag är så glad över att minglet gick bra och att publiken gillade upplägget och programmet. Författarbesöken var succé och det var kul att Sofie och Emelie blev kvar och minglade en stund efteråt. Lite extra kul är det att då Emilie gav ut sin bok som egenutgivare kontaktade hon mig och frågade om jag ville ha boken. Jag fick den, läste och gillade verkligen boken. Så det var kul att träffa henne. Blev lite star struck där en stund ...

2 kommentarer:

  1. Tack för ett superkul spänningsmingel och vad trevligt det var att träffas!
    /Johanna och Heléne (Bokglam)

    SvaraRadera
  2. Kul att äntligen träffas på riktigt :) Hoppas resan hem gick/går bra och att det inte blev övervikt för bagaget.

    SvaraRadera