lördag 13 september 2014

RecensionsprocessenEfter att ha njutit av ett underbart sensommarväder (för idag var det ingen höst i luften), njutit av te och en bok ute i trädgården (jag klippte nog lite gräs också) bänkar jag mig nu på soffan med datorn i famnen. Det är dags att skriva veckans jerkainlägg.

Hur ser din recensionsprocess ut? Skriver du anteckningar (eller viker hundöron) under tiden du läser? Recenserar du en bok direkt efter du har läst ut den?
Kort sagt: dela med dig av dina bästa recenseringstips!

Jag skriver oftast ganska fort om boken jag läst. Om jag inte gör det så blir det ofta ogjort. Jag läser rätt och slätt, gör sällan anteckningar och viker absolut inga hundöron. Efter att jag läst boken brukar jag ibland titta lite omkring på internet vad andra har skrivit om den. Jag skriver oftast ganska kort och koncist. Jag brukar lite variera hur jag skriver om boken, ibland sammanfattar jag handlingen först, ibland kommer mina tankar först.

Jag måste nog också få sagt att mina "recensioner" inte är regelrätta recensioner. Jag är inte utbildad inom litteratur och en recension bör bestå av vissa beståndsdelar vill jag minnas från skoltiden. Oftast har jag nog taggat mina inlägg som recension i alla fall. Ibland har jag valt att tagga som omdöme, vilket kanske skulle vara passligare. Känner att jag behöver bli tydligare med det.

8 kommentarer:

 1. Håller med dig där, jag känner att mina inlägg inte heller är "riktiga" recensioner...

  SvaraRadera
 2. jag vill inte kolla vad andra har skrivit förrän jag är klar :)

  SvaraRadera
 3. Jag kollar vad andra har skrivit först efter det att jag gjort min recension för att inte påverkas av andras tankar.

  SvaraRadera
 4. Jag kallade alltid mina omdömen för recensioner förr, tills en författare klagade på fenomenet på en föreläsning en gång, då amatörer kallar sig recensenter. Så du slutade jag :)

  SvaraRadera
 5. Andras inlägg läser jag först när jag skrivit klart mitt eget och jag är en av de där som antecknar :)

  Mina små inlägg om böcker är inte heller så pretentiösa att de vill kalla sig recensioner :)

  SvaraRadera
 6. Vad är "riktiga" recensioner. Jag tycker att man kan göra på sitt eget sätt. =)

  SvaraRadera
 7. Riktiga recensioner kan nog inte jag heller bjuda på... Kollar också på andras "omdömen" ibland, så att jag inte har glömt något väsentligt.

  SvaraRadera
 8. Jag viker ibland hundöron, har inga problem alls med det, det gör att boken ser läst och, förhoppningsvis, omtyckt ut... Men i lånade böcker viker jag inte. Jag kallar det recensioner, eftersom jag skriver min åsikt om boken. Jag tar inte med handlingen, utan länkar till någon boksida där den som vill veta mer om innehållet kan läsa. det jag skriver är mina känslor och tankar när jag läste boken.

  SvaraRadera