söndag 9 februari 2014

Fördelarna med en kollaps av Jonathan Tropper

Gilla Böcker är ett förlag som ger ut böcker som det skrivs rätt så mycket om i bloggosfären. Jonathan Tropper har gett ut sex böcker, fyra av dem har getts ut på svenska av Gilla Böcker. Fördelarna med en kollaps är den första jag läst av Troppers böcker.

Silvers liv är minst sagt deprimerande. Hans karriär som trummis är över, äktenskapet kraschat och som pappa har han inte heller lyckats vidare bra. Han bor på ett lägenhetshotell och umgås med andra likasinnade män som också bor på hotellet. En dag söker dottern upp honom och berättar att hon är gravid. Då Silver följer med henne till kliniken där hon ska göra abort får han en stroke. Det enda som kan rädda hans liv är en operation. Silver vägrar ändå låta kirurgen operera honom, för kirurgen ska precis gifta sig med Silvers exfru. I stället skriver Silver en lista på vad han vill göra innan han dör, vad han behöver ställa till rätta. I.o.m stroken tycks också hans filter för vad som är acceptabelt att säga ha försvunnit helt och hållet.

Boken tar upp ett allvarligt ämne men på ett lätt sätt. Det blir inte deprimerande att läsa om Silver och hans strapatser. Det är ärligt och rakt på sak, man kan lätt känna igen sig i olika situationer. Flera gånger kom jag på mig själv med att sitta och småfnissa i bussen på väg hem från jobbet. Så trots ett svårt ämne, mörker och smärta finns det också ett ljus och ett hopp i boken. Jag rekommenderar Troppers bok och kommer nog att läsa de tidigare böckerna också. Nämnas kan ännu att boken är utgiven i danskt band, ett format som jag gillar allt mer. Perfekt för handväskan.

Tack till Gilla Böcker för recensionsexemplaret!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar