tisdag 18 februari 2014

E-bokhandlar

Redan en tid har jag tänkt sammanställa de största e-bokhandlarna i ett blogginlägg. Störst och mäktigast internationellt sett är ju Amazon med sin läsplatta Kindle och sitt eget format för eböckerna. Allt fler nordbor upptäcker Amazon och skaffar sig en Kindle trots att Amazon inte ännu etablerat sig i ett enda nordiskt land. Fördelen med Kindlen är dels det att det är så oerhört lätt att klicka till sig böcker direkt från plattan och dels det att prisnivån ligger klart lägre än på den svenska marknaden.

I Sverige är det Adlibris som med sin läsplatta Letto har kommit närmast med att försöka skapa ett liknande koncept som Amazon. Via letton kan man direkt köpa en bok och ladda ner den direkt i plattan, utan att behöva gå via datorn. Adlibris satsning Mondo är en tjänst som erbjuder Apple-användare en app i vilken man kan samla sitt digitala bibliotek. Via hemsidan köper man boken och laddar ner den i appen. Man kan också ladda ner boken till sin dator och föra över den till någon annan attrapp om man vill. Nackdelen för mig som Finländare är att man måste ha en svensk adress för att kunna handla via Mondo.

Rena bokhandlar som koncentrerar sig på e-böcker, förutom de vanliga stora bokhandlarna som säljer både pappersböcker och e-böcker, är tex. Dito, Bokon och E2go.

Dito är Bokus satsning på e-böcker och ägs av Akademibokhandeln. Dito uppfann e-pocketen, e-böcker till ett lägre pris. En riktigt bra uppfinning tycker jag. Utbudet är rätt så bra och böcker under 59kr lockar till uppköp. Dito har en app för android och iPad och jag som WindowsPhone användare kan ju tycka att det skulle vara kul med en app för mig också. Via appen är det lätt att handla och ladda ner boken. Dito har också ett digert utbud av ljudböcker och ljudpocket.

Bokon är en bokhandel specialiserad på e-böcker. De har också appar för android och iPad men erbjuder förutom det färdigt format och råd för hur man får sin bok till sin Kindle eller Sony-läsplatta. Ett stort plus för mig som Kindleägare. Utbudet är också här digert och prisnivån är tillfredssällande. Hemsidan är klar och redig och man hittar lätt svar på sina frågor.

E2go är en bokhandel som erbjuder ett unlimited-abonnemang eller så kan man handla e-böcker eller ljudböcker styckevis. Sidan har precis gjort en rad omändringar och jag har inte riktigt kommit underfund med om det är till det bättre eller det sämre. Förr kunde man vara silver eller guldmedlem och hade då polletter att handla för till en månadsavgift. Numera kan man bli unlimited medlem och läsa och lyssna på obegränsat antal böcker varje månad. Man kan ändå endast ha 3 böcker nerladdade samtidigt och om man avslutar abonnemanget så försvinner tillgången till böckerna. Detta gör i alla fall mig tveksam till att betala för något som inte senare finns kvar ifall jag väljer att avsluta abonnemanget.

Varifrån köper du dina e-böcker?

Detta inlägg har också publicerats på Bokmäsans community, i min grupp Vi som gillar e-böcker. Gå gärna med i den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar