söndag 12 februari 2012

Bokbloggsjerka, recensioner

"Vad tycker du om att läsa i en recension" undrar Annika i veckans jerka. En ganska svår fråga som jag har låtit mogna i en par dagar. Jag tycker att det är svårt att skriva recensioner. Man minns vagt reglerna i skolan hur en recension skulle byggas upp. Inget av det tillämpar jag i mina recensioner. Jag är inte ens säker på att mina skrivelser kan klassas som recensioner. Oftast skriver jag dem i en hast utan någon research. Jag försöker plita ner vad jag tyckte och tänkte om boken, lite av handlingen och lite av vad som var speciellt med boken.

Men hur ser då den ultimata recensionen ut? Jag är ingen vän av långa recensioner. Jag vill gärna kort och koncist läsa om vad boken handlar om, hur den var, vad som var speciellt med den.Läsarens tankar om bokens innehåll och mening är också en fördel. Kan läsaren ännu ge exempel på vad som var briljant med boken brukar mitt intresse väckas. Baksidestexter brukar jag hoppa över och gå direkt till läsarens kommentarer.

5 kommentarer:

 1. Visst var det en svår fråga?! Kort eller lång - för mig beror det mer på innehållet och hur den är skriven. Jättesvårt att sätta fingret på!

  SvaraRadera
 2. Jag vill egentligen inte kalla mina inlägg för recensioner, det låter så... allvarligt på något sätt. Och skolan har nog förstört en del där. Men visst var det en svår fråga, när man började tänka efter.

  SvaraRadera
 3. Det är mycket i världen som inte alls påminner om hur det var i skolan. Jag är nog också en sån som hellre läser korta recensioner.

  SvaraRadera
 4. Det var faktiskt en svår fråga tycker jag. Långt eller kort, mycket info eller lite- sist och slutligen om det är bra skrivet så spelar det inte så stor roll. Det är väl den personliga bilden man får från olika bloggare som är det som avgör om man gillar recensionen eller inte.

  SvaraRadera
 5. Att hålla sig kort är nog nästan ett måste med tanke på att vi alla har så ofantligt mycket vi måste göra och då känner man att man inte har tid att läsa långa texter. Eller så känner i alla fall jag.

  På samma gång tycker jag det är svårt att skriva korta recensioner för ofta är det så mycket som jag vill ta med.
  I det här sammanhanget dyker en fråga upp: var går egentligen gränsen mellan en lång och kort recension?

  SvaraRadera