måndag 4 januari 2016

Adlibris Letto

Lagom inför Helsingfors bokmässa i slutet av oktober 2015 lanserade Adlibris äntligen sin läsplatta Letto i Finland. Letton har sålts i över 20 000 exemplar i Sverige och nu hoppas Adlibris på att de finka läsarna också ska hitta läsplattan och upptäcka e-bokens förträfflighet.

Letto Frontlight, som modellen heter, väger 190 g och har inbyggd bakgrundsbelysning. Det betyder att du inte behöver sitta i ett upplyst rum för att kunna läsa, det går alldeles utmärkt att läsa i totalt mörker. Samtidigt går det också utmärkt att läsa ute i solljus också. Ljusstyrkan går att justera så att den passar in i olika belysningar och situationer. Skärmens storlek är 6 tum, motsvarar en pocketboks sida. 4GB inbyggt minne motsvarar en bokhylla på ca 4000 böcker. Minnet går också att utökas med ett minneskort (ingår inte i grundpaketet).

Ni som känner mig eller har följt med min blogg en tid kanske vet att jag är en total pryltok. Jag älskar min Kindle Paperwhite och har varit nyfiken på Letton sedan den lanserades i Sverige. Nu då den lanserades i Finland tog jag kontakt med Adlibris och fick låna ett exemplar för att testa. Därav detta inlägg.

Letton är till sin fysiska storlek lika bred och lika tjock som Kindlen. På höjden däremot är Letton ca. en cm mindre än Kindlen. Letton har bläddringsknappar på både högra och vänstra sidan av skärmen och de knapparna gör att jag har lite problem med att bekvämt hålla i plattan. Jag bläddrar också i misstag några gånger innan jag väljer mig med knapparna. Det går också att bläddra, dvs. byta sida i boken, genom att vidröra skärmen och det känns mer naturligt för mig. Själva boksidan är lika stor på båda plattorna.

Ljuset är lite olika på de båda plattorna. Lettons ljus är starkare och lite gulare än Kindlens. Kindlens boksida ser vitare ut än Lettons, (därav Paperwhite namnet) men det är inget jag störs av när jag läser på Letton. Letton har sju typsnitt (fonter) mot Kindlens sex. Textstorleken kan man på Letton ställa med 19 steg mot Kindlens 8. Marginal- och radinställningar är lika på båda plattorna. Jag rekommenderar att man provar sig fram, med vilket typsnitt, vilken storlek, radavstånd och hurudana marginaler flyter läsandet på bäst för just dig.


En kul inställning på Letton är att du kan välja vilken bild som visas på viloskärmen då du slutar pausar läsandet. Det är ju lite kul att den bok jag håller på med visas på skärmen, som om det var en riktig bok. Det är en inställning som jag inte har vetat att jag saknat på Kindlen.

Summa summarum: Letton är ett riktigt bra val för dig som köper de flesta e-böckerna på svenska. Letton är direkt länkad till Adlibris, vilket betyder att man via det inbyggda trådlösa nätverket kan ladda ner böcker från Adlibris hemsida direkt till plattan. Handlar du på någon annan sida så behöver du använda en dator men det är enkelt att föra över boken till plattan från datorn. Jag har inte prövat på att låna e-böcker från biblioteket, men det ska gå riktigt enkelt via datorn det också. Direktiv finns här.

Pryltoken i mig skulle nog vilja ha en egen Letto. Den kunde vara ett bra komplement då tex. barnen vill läsa en e-bok då jag är mitt inne i en dylik. Så vem vet, om Adlibris kommer med ett riktigt bra erbjudande är jag kansek där och klickar hem ett exemplar.

Stort tack till Adlibris för samarbetet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar