söndag 13 december 2015

Eld och djupa vatten av Camilla Grebe och Åsa Träff

Temat för den här höstens böcker har helt klart varit försvunna barn. Så också i Eld och djupa vatten av systrarna Grebe & Träff.

En flicka försvinner från sitt fosterhem och efter bara ett par veckor försvinner hennes bror från sitt fosterhem. Utredningen stampar på stället och plötsligt dyker bilder upp på nätet, bilder med barnen tillsammans med en främmande kvinna. Kvinnan identifieras och strax därefter hittas hon död. Kvinnan har till synes inget band till barnen. Vem publicerade bilderna och varför? Psykologen Siri Bergman jobbar i polisens gärningsmannaprofilgrupp och slits mellan långa dagar och det haltande äktenskapet och har ständigt dåligt samvete då hon inte hinner umgås med sin son.

Jag gillar Grebe & Träffs böcker. Jag har inte läst riktigt alla så jag har lite att läsa ikapp. Det här med att skriva om utsatta barn är inte helt lätt. I eld och djupa vatten får vi parallellt med den egentliga historien följa med historien om en liten pojke som råkar ut för en outhärdlig tragedi och vi får följa med pojkens uppväxt i olika familjehem. Den historien är gripande och rak, riktigt obehaglig. Båda historierna knyts ihop på ett skickligt sätt. Det är aldrig trevlig läsning när det handlar om barn som far illa men i Eld och djupa vatten har författarna lyckats med att bygga upp en trovärdig historia, en historia som griper och berör. Det är bra, riktigt bra. Sverige vimlar av deckardrottningar. Grebe & Träff har utan tvekan en plats bland de allra främsta.

Tack till Massolit förlag för recensionsexemplaret!

1 kommentar:

  1. Jag började min serie med att läsa den här men det funkade riktigt bra. Har också några böcker att läsa ikapp:-)

    SvaraRadera