måndag 18 november 2013

Höstenkät

Vad kan vara mer rätt än att svara på en enkät så här i höstmörkret. Den här hittade jag hos Monika som hade hittat den hos Oanade sidor och döpt om den till höstenkät.


1. Vilken bok läste du senast?
Jo Nesbös Smärtans hus läste jag precis klart härom dagen. Det är första boken i Pocketlovers Tre på tre-utmaning. Det var meningen att jag på tre månader skulle läsa tre Harry Hole böcker. Hittills har jag läst en. Kan gissa att det inte går så bra med den utmaningen. Jag har konstaterat det förut, jag och utmaningar passar inte ihop.

2. Vilken bok ska du börja på härnäst?
Jag började idag på del fem i Harry Hole serien, Djävulsstjärnan. I bokhyllan väntar Min mormor hälsar och säger förlåt och några recensionsexemplar. Alla pockar på min uppmärksamhet. Får se vilken av dem ropar högst då det är dags för en ny bok.

3. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla?
De maliga författarna är i knapp majoritet i bokhyllan. Ändå inte klar majoritet.

4. När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar, eller tänker “nu har jag kommit en fjärdedel”, “en tredjedel”, “hurra! hälften!” osv?
Nej, jag kollar sällan hur många sidor en bok har på förhand. Om jag gör det under läsningen är det ett tecken på att det är en tråkig bok, att jag måste kolla hur långt det är klart. Är boken bra läser jag bara på.

5. Hur väljer du vilka böcker du vill läsa? Ex omslag, tips från vänner, recensioner, topplistor, bloggar osv?
Favoritförfattaren som ger ut en ny bok är helt självklar. Bokbloggarkollegernas tips gör också att önskelistan blir allt längre. I bokhandeln är det ofta omslaget som fångar mitt intresse och om baksidestexten övertygar mig får boken åka med hem.

6. När blir en bok för lång?
När jag börjar kolla hur många sidor det är kvar. Är boken bra så kan den ha nästan hur många sidor som helst.

7. Läser du lika gärna på engelska (om det är originalspråket) som på svenska?
Ja det gör jag. Förut läste jag över hälften på engelska, nuförtiden läser jag så många recensionsexemplar att de engelska böckerna är i minoritet.

8. Vilken bok kände du senast att du var tvungen att försöka övertala ALLA dina vänner att läsa?
Det är sällan jag försöker övertyga mina vänner att läsa någon bok. En man som heter Ove köpte jag till två vänner, så där är jag väl närmast övertygandet.

9. Kan du lämna en bok som du tycker är tråkig? I så fall, när ger du upp?
Förr läste jag envist slut alla böcker jag påbörjade. Nuförtiden kan jag sluta en bok om jag inte alls kommer in i den. Det händer sällan, men efter ca 50 sidor ger jag upp ifall det varit verkligt motigt. Det har väl hänt två gånger på två år, så ganska envis är jag nog. Det är riktigt hälsosamt att läsa en lite mindre bra bok ibland. Men om boken inte alls fångar mig eller om jag bara inte förstår mig på den så ger jag upp.

10. Vilken genre är överrepresenterad i din bokhylla, och vilken finns inte alls?

Deckarna är i klar majoritet. Faktaböckerna och självhjälpsböckerna lyser med sin frånvaro.

1 kommentar:

  1. Jag har också problem med att välja nästa bok nu, läste klart alla böcker jag planerat in redan i mitten av månaden så nu är jag alldeles rådvill :)

    SvaraRadera