torsdag 21 november 2013

E-bokens sidnumrering

I mitt inlägg härom dagen efterlyste jag frågor angående e-böcker. Em på Oanade sidor ställde faktiskt en fråga och det är jag oerhört glad över! Em läser ibland samma bok parallellt som e-bok och som pocket. Olika format passar bra vid olika tillfällen (tänk vilken rikedom!). Problemet är att sidnummrorna inte stämmer ihop i de olika formaten. Frågan gällde huruvida jag hade något bra tips på hur man ska hålla reda på på vilken sida man är i de olika formaten.

Detta med sidnumrering i böcker visade sig vara allt annat än lätt att förstå sig på. Jag hade aldrig tänkt på att samma tryckta bok kan ha olika antal sidor i olika format beroende på font och radavstånd. Då jag snabbt undersöker detta på Adlibris ser det ut som om många svenska böcker anges ha samma antal sidor i både pocket och inbundet. Den engelska versionen av The Casual Vacancy har däremot 503 sidor i den inbundna versionen medan pocketversionen har 568 sidor.

En av fördelarna med att läsa e-böcker är att man kan ändra fontstorlek och radavstånd så att de passar för en själv och att läsningen flyter på smidigt. Då man ändrar fontstorleken säger det ju redan sig självt att då måste också sidnumreringen ändra. Alla e-boksläsare har inte sidnumrering som standard. Endel läsplattor visar sidnummer, men man får svänga blad kanske tom 3-4 gånger innan sidnummern ändrar. Dessa plattor försöker efterlikna den tryckta boken genom att visa sidnummern som vi är vana. Kindle har lanserat sidnumrering i sina nyaste läsplattor, men mer användbar är nog Kindlens procentbalk som visar hur många procent du läst av boken. I  de nyare Kindlemodellerna kan man också se hur lång tid det beräknas ta för sig att läsa slut kapitlet och hela boken. Det är en lite kul egenskap, för den tycks stämma in ganska bra. Kindlen har också en egen algoritm som med "location" visar var i boken du befinner dig. Den gör det lätt att växla mellan olika Kindle-plattor och appar på paddor eller telefoner.

Det kvistiga är att hitta rätt ställe i eboken då man läst i pocketen. Tyvärr har jag nog inget lätt tips för det. Själv skulle jag nog försöka sluta läsa på ett kännspakt ställe, som i slutet av ett kapitel. Då är det bara att bläddra eller söka sig fram i eboken till följande kapitels början och fortsätta läsa. Skulle ha varit kul att hitta någon elegant lösning åt Em, men jag fick nog ge mig. Tack i alla fall för att du frågade. Vill man veta mer om ebokens sidnumrering kan man läsa tex. här eller här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar