tisdag 20 augusti 2013

Vinterkriget av Philip Their

Philip teir är för oss finlandssvenskar känd som journalist och kulturchef för Hufvudstadsbladet, den största svenska dagstidningen i Finland. Vinterkriget är hans debutroman. Titeln på boken gör att man direkt associerar till krigstid, men boken utspelar sig i nutid och beskrivs som en äktenskapsroman.

Max Paul är professor i Sociologi vid Helsingfors universitet. Han är gift med Katriina och har två vuxna barn samt två barnbarn. Katariina jobbar med personal- och rekryteringsfrågor på Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. Det har egentligen inte så stor betydelse för boken och handlingen, men i riktiga livet är det min arbetsgivare, så det var lite kul. Romanen utspelar sig under årets kalla månader, vilket bokens titel antyder på. Äktenskapet står i fokus, både Max och Katriinas äktenskap och i boken som Max skriver på. Max och Katriinas äktenskap har under en längre tid gått på med en slentrian och Max känner sig allt mer förbigången och åsidosatt. Miljöer boken utspelar sig i är Helsingfors, London och till en del i Kristinestad och Manila.

Teir skriver riktigt bra. Humorn lyser ofta igenom och ibland blir det sarkatiskt. Samtidigt är tempot lågmält, livet lunkar på, det som sker, sker. Redan efter första meningen vet man varthän det bär;

"Det första misstaget Max och Katriina gjorde den vintern - och det skulle göra många misstag före skilsmässan - var att frysa ner barnbarnens hamster."

Det är kul att som omväxling läsa om miljöer som man känner igen. Max rör sig i Helsingfors, runt Tölöviken, och de platserna har man själv rört sig på. Språket är lätt och bekant. Man känner igen det finlandssvenska i språket och det känns hemvant. Skulle vara intressant att höra om en svensk reagerar på det.

Som sammanfattning kan sägas att jag njöt av att läsa boken. Jag gillade karaktärerna, de var väl genomtänkta och känns älskade av författaren. Det som är extra kul är att boken kommer att översättas till engelska. Det är ingen självklarhet för en finlandssvensk författare, så jag skickar mina varmaste gratulationer till Philip Teir och tackar för den fina läsupplevelsen. Köp boken och läs om det finlandssvenska livet!

Tack till Schildts & Söderströms för recensionsexemplaret!

1 kommentar:

  1. På torsdag är det recdag här i Sverige. Då får du höra vad jag tyckte om språket :-)

    SvaraRadera