måndag 5 augusti 2013

I Tove Janssons fotspår

Medan det har varit alldeles tyst och slött på bloggen har jag bland annat jobbat och läst och firat sommaren med den bästaste kören. Vi har varje år sommarfest hos någon korist. I år hade alten Micky bjudit in oss till sitt sommarställe på Pellinge. Egentligen är det hennes mormors ställe. Vi tackar för gästfriheten och för en härlig kväll!

Förr i tiden hyrde folk på landet ut sina hus till rika stadsbor. Själv flyttade familjerna in i något uthus medan stadsborna semestrade på landet. Tove Janssons familj brukade hyra ett hus på Pellinge, en ögrupp utanför Borgå, staden där jag bor. Huset som den Janssonska familjen hyrde är huset där Mickys mormor bor. Huset är byggt 1846. Tove och Mickys morfar blev bästa vänner under somrarna som Tove tillbringade på gården. De höll kontakten så länge de levde.

På gården fanns en utetupp. Tove fördrev "tuppsittartiden" med att sitta och rita på väggarna. På den tuppen föddes mumintrollet och i skisserna kan man känna igen fraser och bilder från Toves produktion. Idag finns inte de ursprungliga bilderna kvar, dem har museiverket tagit hand om. Invånarna har ändå fått en reproduktion av skisserna. De hänger nu i ett av husen på gården. Vi fick ta oss en titt på dem. Det var riktigt mäktigt att stå och titta på teckningar som självaste Tove Jansson har ritat.


Tove byggde sin första stuga på en holme strax utanför gården. Den stugan finns inte kvar längre. Troligtvis använde hon en del av det virket till huset på Klovharun, som senare blev hennes tillflykt. För en boktok kändes det riktigt mäktigt att få vandra på samma stigar som Tove Jansson har vandrat på och titta in i tuppen där världens första muminroll ritades.
På den lilla holmen byggde Tove sin första stugaHär kan man skymta världens första mumintroll. Snorken står det under.

2 kommentarer:

  1. Oj, så fina bilderna av Tove Jansson! Det var mycket intresserad att läsa din blogg. Min svensk är ganska dåligt. Det är bra att jag kan nu praktisera min svenska med bokblog också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bilderna var nog finare på riktigt, men kanske man ser lite på de här bilderna också :) Din svenska är riktigt bra, du får gärna öva och praktisera :)

      Radera