lördag 23 juli 2011

Ljudböcker- räknas de?

Jag har inte hittills varit någon vän av ljudböcker. Har tyckt att det är lite att fuskläsa, att det inte riktigt räknas som att läsa. Har dock märkt att var och varannan bokbloggare tycks lyssna på böcker. Kan ju inte vara sämre, så jag stegade in på lokala biblioteket och lånade mej en ljudbok. Det blev Karin Alvtegens Skam. Ganska mycket jobb var det att få den 8 cd-långa boken först in på datorn och sedan överförd till mp3-spelaren. Har dessutom en så gammal mp3-spelare med så litet minne att hela boken inte ryms på en gång. Då jag fått in halva boken på mp3-spelaren satte jag igång att lyssna. Måste nog medge att det är ganska trevligt att ha någon som läser högt för en medan man kan syssla med allt möjligt annat. Skall definitivt ge ljudboken en ärlig chans. Men min fråga återstår ändå ännu, räknas det som lästa böcker? Vad tycker ni?

6 kommentarer:

 1. Klart de räknas! För mig tar det vansinnigt lång tid att lyssna på en bok och jag imponeras av dem som fixar det!!!

  SvaraRadera
 2. Jag har börjat lyssna på ljudböcker några gånger, men jag vet inte. Jag tror att jag kan komma att gilla, men just nu föredrar jag att sitta och läsa 'riktiga' böcker.

  Däremot lyssnar jag en hel del på podcastar i min ipod. Det gillar jag! Det är verkligen mysigt att gå med en röst i lurarna som pratar med en medan jag diskar eller är ute och går eller något liknande.

  SvaraRadera
 3. Det är klart att de räknas! Jag har svårt att koncentrera mig om jag gör annat medan jag lyssnar, så det blir mest att jag lyssnar innan jag skall sova. Lyssnandet kräver nästan samma koncentration som läsandet för mig.

  Vem som läst in boken spelar också stor roll. Är det en röst jag inte gillar stänger jag av och lyssnar inte mer på den boken.

  SvaraRadera
 4. En bok är en bok är en bok ;-) De räknas men det kluriga är...vad säger jag? Att jag läst boken eller lyssnat på den?

  Uppläsaren är oerhört viktig precis som blogg_bohemen säger. Fel uppläsare kan förstöra en bra bok.
  Säkra kort är Katarina Ewerlöf, Torsten Wahlund och Reine Brynolfsson.

  Tips. Nedladdningsbara mp3-ljudböcker kan spara lite tid. Istället för att konvertera åtta cd-skivor. Jag tycker givetvis att www.muntligt.se är bäst men hos elib.se hittar du fler aktörer på marknaden.

  Hoppas du fastnar för ljudböcker, precis som jag.
  Mvh
  Michael

  SvaraRadera
 5. Tack för era tips och kommentarer! Gillar so far ljudboken jag lyssnar på och möjligheterna den ger mig att göra annat samtidigt. Plötsligt blev det roligt att plocka körsbär, trots att det var lite krångligt med sladden som fastnade i grenarna...

  SvaraRadera
 6. Krister Henriksson är också ett säkert kort när det gäller uppläsare och riktigt, riktigt bra blir det när Håkan Nesser läser sina egna böcker.

  SvaraRadera