tisdag 18 april 2017

Konklaven

Konklaven Konklaven by Robert Harris
My rating: 3 of 5 stars

Recensionsexemplar från Bookmark förlag.
Översättning Svante Skoglund
Sidantal 283

Den katolska kyrkan har många ritualer och traditioner som kan verka konstiga och förvirrande för oss som inte är invigda. Samtidigt är det något fascinerande över mystiken som omger den katolska kyrkan. I Konklaven får vi en liten inblick i ritualen om hur det går till att välja en ny påve.

118 kardinaler låses in i Sixtinska kapellet för att rösta fram en ny påve. De får inte ha någon kontakt med världen utanför. En ny påve har utsetts då en av kardinalerna har fått två tredjedelar av rösterna. Vi får följa med röstningarna och i början fördelar sig rösterna över många kandidater. Kardinal Lomeli leder konklaven och under timmarna och dagarna som går avslöjas oroväckande drag hos de mest populära kandidaterna. Ju längre tid det tar innan den vita röken letar sig upp genom skorstenen desto mer oroväckande signal ger det för omvärlden om enheten inom kyrkans ledning.

Robert Harris är Thrillermästaren. Även om Konklaven klassas som thriller tycker jag inte att den är så spännande. Det är mer intressant och lärorikt. Huruvida handlingen stämmer ihop med verkligheten kan jag inte uttala mig om, men jag köper det. Det är stillsamt och heligt samtidigt som det "kokar i kulisserna". En bra kombo!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar