måndag 22 augusti 2016

Synproblem

Jag brukar raskt hoppa över blogginlägg som ber om ursäkt för att blogginläggen kommer alltför sällan och att man inte hinner med än det ena och än det andra. Den här sommaren har ändå varit rätt så bekymmersam för mig, inte för att jag inte skulle ha hunnit läsa och blogga, utan för att jag haft problem med min syn. I juni var jag på syngranskning och kort efter det fick jag mina nya glasögon. Det sista optikern frågade mig då hon gjorde syngransknigen var "Ser du fortfarande bra att läsa?" Ja! svarade jag, inga problem där inte. Men då jag fick mina nya glasögon upptäckte jag att jag på riktigt inte ser att läsa! Jag gick tillbaka till optikern som konstaterade att allt var som det skulle och att jag bara måste vänja mig med glasögonen. Så jag levde med mina glasögon i två månader innan jag gav upp och igen gick tillbaka till optikern. Hon gjorde en ny syngranskning och konstaterade att jag med mina glasögon ser bra långt men att jag väl nu då har drabbats av "vuxensyn" och behöver mera styrka då jag läser. Nya glasögon beställdes och nu fick jag dem äntligen idag. Första intrycket är bra. Jag ser betydligt bättre att läsa och ser också datorskärmen klart och tydligt. Jag har haft glasögon sedan jag var 5 år gammal och har inte så vitt jag minns upplevt att jag på riktigt inte ser ordentligt att läsa. Du som aldrig har behövt glasögon kanske har svårt att tänka dig känslan men att inte se att läsa är bland det värsta som kan hända en boktokig abibliofob.

Vad har jag då gjort i sommar? Jo, läst -så klart. Jag har läst och blivit alldeles trött i ögon och huvud. Mest har jag läst på Kindlen och paddan, där det går att förstora texten. Datorskärmen var bland det värsta för ögonen och det är nog därför jag har bloggat så sparsamt under sommaren. Nu känns allt mycket ljusare - och skarpare! Kanske jag producerar texter lite oftare nu, vi får se. Om jag ännu har några läsare kvar ...

6 kommentarer:

 1. För oss som älskar böcker är det oerhört frustrerande att inte se. Jag har problem med linser nu och försöker testa silikonlinser men med dem blir det suddigt när jag tittar ner - för att läsa. Så jag använder linserna allt mer sällan har jag märkt. Vilket i och för sig är mer ekonomiskt. Men jag hoppas att du får till det nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :) De nya glasögonen tycks fungera bra!

   Radera
 2. Nteet blir ju onekligen tydligt hur stor skillnad glasögon gör för livet och vardagen! Vilken fasa att inte kunna läsa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, fasan visade sig lite under sommaren men nu är allt bra igen!

   Radera
 3. Ja, det där med synen är ju a och o för oss bokmalar. Hoppas de nya gladögonen kommer funka bra för dig! Jag har också glasögon, men inte när jag läser. De sista två tre åren har jag dock tvingats använda glasögonen när jag sitter vid datorn och jobbar (typ hela dagen alltså). Tydligen räknas det korta lilla avståndet numera som "långt håll" för mina ögon. Det är väl bara en tidsfråga innan bokläsandet också kräver glasögon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har haft glasögon sedan jag var 5 så jag är rätt så van :) Nu ser jag bra igen!

   Radera