söndag 19 maj 2013

Biblioteksbok på Kindlen!

Det är ju allmänt kännt att det är bökigt att låna e-böcker och läsa dem på Kindlen. Biblioteksböckerna är skyddade och kan därför läsas bara via de program som de är menade för. I den stad jag bor kan man inte läna e-böcker från det lokala biblioteket. Redan för två år sedan skaffade jag därför ett bibliotekskort från yrkeshögskolan Arcada för via dem skulle det gå att låna e-böcker. Många gånger har jag försökt låna böcker och lägga in dem i Kindlen, utan resultat. Att läsa på datorn är inget alternativ, det är bökigt och obekvämt.

Igår tipsade maken mig om siten giveawayoftheday.com. De hade som dagens giveaway programet Epubor Ultimate. Ett program som vanligtvis kostar 50 dollar fick man igår gratis. Det programmet ska kunna ta bort kopieringsskydd och konvertera e-böcker till nästan vilket format som helst. Jag installerade programmet och testade lite med några e-böcker som inte var skyddade. Det gick smidigt att konvertera dem och få in dem i Kindlen. Idag grävde jag sedan fram mitt bibliotekskort och lånade en bok för att testa. Utan allt för stora problem fick jag in boken i programmet och vips var den konverterad och insatt i Kindlen! Nu, kära vänner, öppnar ju sig en helt ny värld! Nu är ju inte Kindlen mera ett sämre alternativ pga att man inte skulle få in lånade e-böcker i den. Hur tiden, som inte ens nu räcker till att läsa allt man skulle vilja, nu ska räcka till är ett mysterium. Men värre problem kan man ha, det här är egentligen ett ganska trevligt problem.

Det ska gå att få bort kopieringsskyddet med Calibre också. Man behöver ett litet tilläggsprogram som också är gratis. Jag har inte testat det. Kanske det fungerar lika bra. Någon som har testat?

4 kommentarer:

 1. Minullakin on Kindle ja nuo tiedostomuotojen rajoitukset ärsyttävät. Epubor kuulostaa hyvältä, täytyy kytätä tulevia tarjouksia! Tähän mennessä olen kokeillut e-kirjoja Kindlen lisäksi Elisa Kirjan sovelluksella (ostokirjoja, luettu tabletilla ja puhelimella) ja Bluefire Reader -sovelluksella (ilmaiskirjoja ja lainakirjoja, luettu puhelimella).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Todella ärsyttävää kun kaikkia kirjoja ei suoraan voi lukea mistä haluaa. Epubor voi olla tosi hyvä ohjelma. Eilen sain vihdoinkin muutettua PDF-kirjan siihen muotoon että se on luettavaa tekstiä Kindlessä! Piti ensin muuntaa se ePub:ksi ja sitten Epuborin avulla muuntaa se Kindleksi sopivaksi. Onnistui!

   Radera
  2. Huh, kuulostaa tekniseltä... No, ehkä joskus innostun yrittämään!

   Radera
  3. Suomen valikoima lainattavista e-kirjoista ei ole päätä huimaavaa, joten en usko että minäkään kovin usein tulen tekemään sitä. Toivoisin kuitenkin että kirjastot ottaisivat e-kirjat valikoimiinsa.

   Radera