fredag 27 april 2018

Vit krysantemum av Mary Lynn Bracht


Ett mästerverk!

Boken baseras på verkliga händelser under andra världskriget, händelser som tystats ner i decennier. Jag hade aldrig hört talas on Japanska arméns sexslavar förut, historien har tystats genom skam. Det uppskattas att uppemot 200 000 koreanska kvinnor utsattes för tvångsprostitution under Japans ockupation av Korea.

Boken berättar två parallella historier om systrarna Hana och Emi, Korea 1943 och Sydkorea 2011. 1943 jobbar Hana tillsammans med sin mamma som djuphavsdykare och riskerar dagligen sitt liv för att skaffa mat och sälja sin fångst för att familjen ska överleva. Emi är ännu för liten för att dyka på djupa vatten. En dag ser Hana att en soldat närmar sig stranden där Emi leker. Hana skyndar sig dit och låter sig tillfångatas så att systern ska räddas. Hana skickas till Manchuriet till en militärbordell.

2011 har Emi i över 60 år levt med vaga minnesbilder av händelserna i sin barndom. Pga skam har hon försökt förtränga bilderna som hemsöker henne men ju äldre hon blir desto svårare blir det. Emi vill veta vad som hände hennes syster. Men klarar hon av att konfrontera minnena?

Vit Krysantemum är en mästerlig bok. Historien är oerhört rå och rakt på sak men samtidigt vacker. Hanas fruktansvärda öde förskönas inte och det gör att det känns äkta. Emis förtryckta skam har påverkat hela hennes och hennes barns liv och det är inte lätt för henne att berätta om sina upplevelser. Jag känner att också den här boken är en viktig bok, det pratas on koncentrationslägren för judarna under andra världskriget men utan att förminska det ett dugg så hände det mycket annat fruktansvärt också på andra håll i världen. Det är viktigt att händelser som dessa blir kända, hur kvinnor har förtryckts. Jag är oerhört tacksam över att leva just nu, vi kvinnor har kommit långt, i alla fall här i Norden, och det får man vara tacksam över.

Tack till Bookmark förlag för läsexemplaret!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar