onsdag 10 augusti 2011

No rest for the dead

Mastodontprojektet No Rest for the Dead, skriven av inte mindre än 26 världskända författare, kunde ha blivit en flopp. Kunde också ha blivit en succé. Jag tycker att det luter lite mer åt succé-hållet, men når ändå inte riktigt helt fram. Men för att ta det från början.

Museiintendenten Christopher Thomas blir mördad och hans fru Rosmary blir misstänkt för mordet, dömd och avrättad. I sitt testamente uttrycker hon sin önskan att det tio år efter hennes avrättning ska hållas en minnesstund för henne i muséet. Jon Nunn, ex-polisen som löste fallet för tio år sedan, har i tio års tid burit på misstanken att det trots allt inte var Rosmary som mördade sin man. På minnesstunden samlas alla som varit nära anknutna till paret Thomas. Utan att avslöja för mycket, börjar saker och ting hända. Slutet av boken, lösningen, gick att räkna ut något kapitel i förväg, trots att författarna slutar sina kapitel genialt mitt i händelserna.

Det att boken är skriven av så många författare gör den lite hoppig. Det är lite jobbigt att hålla reda på de olika karaktärerna, jag vet fortfarande inte om det igenom hela boken var samma jag-karaktär i de olika kapitlen. Man ser skillnaden på författarna, men det tycker jag att är helt ok i ett projekt som detta. Skojigt var också det att Kathy Reichs skrivit kapitlen som innehöll rättsmedicinska fakta, det kändes liksom rätt och riktigt. Summa summarum fungerar boken ändå till slut. Det är definitivt en läsvärd bok, roligt med lite annorlunda upplägg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar